Dünya​nın en çevreci üniversiteleri arasında yer aldık

Dünya​nın en çevreci üniversiteleri arasında yer aldık

Sakarya Üniversitesi, Yeşil Üniversite Endeksi Platformu (UI GreenMetric) 2023 verilerine göre, dünyadaki 1183 üniversitenin değerlendirildiği sıralamada dünyanın en çevreci üniversiteleri sıralamasında 189. olurken, Türkiye sıralamasında ise 14. oldu.

Sakarya Üniversitesi, 2023-2027 Stratejik Planı’nında belirlemiş olduğu beş stratejik amacından üçüncüsünü özellikle toplumsal katkı ve sürdürülebilirlik hedefleri için oluşturdu. Bu kapsamda, kampüs içinde ekolojik ayak izinin azaltılmasına katkı sağlayan, enerji verimliliğini artıran, akıllı teknolojilerle uyumlu, yeşil kampüs uygulamalarını artırmak bu hedeflerin en başında geliyor.

Sakarya Üniversitesi Topluma Katkı ve Sürdürülebilirlik Koordinatörlüğü (TOKAS) ve Bağımlıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi (BAMER)’in ve akademisyenlerin katkılarıyla, Yeşil Kampüs hedefine ulaşmak için;  Dumansız Kampüs projesi, Uluslararası Sıfır Atık Günü Eğitimi, Sıfır Atık Eğitimi, Sıfır Atık Akran Eğitimi, Sterilizazyon ve Dezenfeksiyon Eğitimi, Nefesim ve Ben Eğitimi, Bağımlılıkla Mücadele Eğitimi, Narko Gençlik Eğitimi, Teknoloji Bağımlılığı Eğitimi gibi pek çok proje ve eğitimi hayata geçirdi.

Stratejik amaç doğrultusunda tüm akademik birimler ve ilgili idari birimler ile birlikte 5 yıllık hedefleri belirlendi. Stratejik yönetim yaklaşımı ile de uygulamalar düzenli olarak izleniyor ve denetleniyor.

Yeşil Üniversite Endeksi ve Sakarya Üniversitesi

2010 yılında kurulan ve her yıl katılımcı üniversitelerin sürdürülebilirlik performansının derecelendirmesini yapan Yeşil Üniversite Endeksi Platformu 2023 yılı verileri, Türk Üniversitelerinin uluslararası düzeydeki başarılarını gözler önüne sererken Sakarya Üniversitesi de 189.sırada kendisine yer buldu. Türk üniversiteleri yeşil kampüsleriyle dünya​nın en çevreci üniversiteleri arasına girmeyi başardı. 2023 Yeşil Üniversite Endeksinde ilk 100’de 6 Türk üniversitesi kendisine yer buldu.

Tüm dünyada saygın üniversitelerin katıldığı, uluslararasılaşmayı teşvik eden, sürdürülebilirliğe dikkat çeken ve çevre bilinci konusunda evrensel farkındalık yaratmayı amaçlayan Yeşil Üniversite Endeksi her yıl, altyapı, enerji ve iklim değişikliği, atıklar, su kaynakları, ulaşım ve eğitim-araştırma gibi alanlarda üniversiteleri değerlendirip sıralıyor.

 

 

 
862 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.