Dokuz Sütun (04.01.2013 Cuma): Yumurtayı Buzdolabına Ambalajıyla Koyun

Dokuz Sütun (04.01.2013 Cuma): Yumurtayı Buzdolabına Ambalajıyla Koyun
04.01.2013
440
A+
A-

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ (SAÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Serap Coşansu Akdemir, yumurtanın soğuk hava depolannda saklanarak satılmasına ilişkin karann yerinde olduğunu belirtiyor. Akdemir, yumurtanın buzdalobına ambalajıyla saklanmasını öneriyor. ” Sıcaklık ne kadar düşük olursa yumurtanın raf ömrü o kadar uzun olur ” değerlendirmesinde bulunan Akdemir, yumurtanın daha sağlıklı koşullarda saklanması için alman kararı destekliyor. Oda sıcaklığında yumurtanın en çok 1 ayda dayanabildiğim, soğuk hava deposunda ise 4 ayla 6 ay arasında sağlanabileceğini vurgulayan Akdemir şu bilgileri veriyor: ” Yumurtanın dış kabuğu gözenekli bir yapıya sahip. Yumurta oda sıcaklığında bekledikçe üzerindeki gözenekler genişliyor. Dolayısıyla bu gözeneklerden içeri hastalık yapan mikroorganizma girişi daha kolay oluyor. Dolayısıyla da bozulma hızlanıyor. Yaz aylannda sıcaklık arttıkça yumurta daha hızlı bozuluyor. ” Yumurtanın ne suretle olursa olsun kesinlikle yıkanmaması tavsiyesinde bulunan Akdemir şu uyanlarda bulunuyor: ” Tavuk yumurtlarken yumurtanın kabuğuna dışkı bulaşması kaçınılmazdır. Dolayısıyla yumurtan m kabuğunda insanı hasta edebilen mikroorganizmalar ve bakteriler bulanabilir. Yumurtayı dolaba yıkamadan koymak lazım. Yumurtanın dışında koruyucu bir tabaka var. Bu tabaka yıkandığında kayboluyor. Yumurtadaki gözenekler daha da açık hale geliyor. Bakteriler o gözeneklerden yumurtanın içine girebiliyor. Yumurtayı pişirmeden önce de yıkamak doğru değil. Yıkamadan kırıp tüketmeliyiz. ” Yumurtanın eve getirildikten sonra ambalajından çıkanlarak, buzdolabının yumurtalık için ayrılmış bölümünde değil, ambalajıyla beraber saklanmasının daha doğm olduğunu vurgulayan Akdemir, ” Yumurtaları buzdolabındaki yumurtalıkta değil de kendi kutusunda muhafaza edilmeli. Yumurtalar buzdolabma yıkanmadan saklandığı için kabuğundaki mikroorganizmalar dolaptaki diğer yiyeceklere bulaşabilir. En iyisi kapalı kabında saklamak ve öyle tüketmek. ” diyor. KIRILDIĞINDA SARISI DAGILIY0RSA YUMURTA BOZUKTUR Akdemire göre, yumurtanın bozuk olduğunu dışaııdan bakarak anlamak çok zor. Ancak bazı ipuçlan veriyor. Yumurta bekledikçe tepesindeki boşluk kısmı artıyor. Yumurta su içine konulduğunda yukarı çıkıyorsa o yumurtanın uzun süre rafta beklediği ve bozulduğu anlaşılabiliyor. Aynca, yumurta kırıldığı zaman sarısı dağılırsa o yumurta da bozuk demektir. Tavaya kınldığı zaman sansmın dağılmaması gerekiyor. Dağılmıyorsa taze olduğunu gösteriyor. Çatlak yumurtalar da tüketilmemeli.

Günboyu – 04.01.2013


440 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.