Depremin Nedeni Ters Faylanma mı?

27.10.2011

Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü,  Van depremi ile ilgili ön raporunu yayınladı.

Raporda,  Van Gölü çevresinde tarihsel olarak,  büyüklüğü 7’nin üzerinde  geniş çaplı hasara ve can kaybına yol açan depremler , 1903 yılında Malazgirt, 1930 Salmas ve 1976 Çaldıran depremleri olarak sıralanıyor. Bunun yanı sıra yine aynı bölgede büyüklüğü 5-6 olan, can ve mal kaybına yol açan çok sayıda deprem meydana geldiği belirtiliyor.

Rapora göre, Van depreminin episantrının (yüzey merkezinin) Van şehir merkezinin yaklaşık 30 km kuzey batısında yer alıyor.

Van Gölü havasındaki geçmiş deprem etkinliği ve yerleşimlerin zemin özellikleri dikkate alındığında 23 Ekim 2011 Van depreminin oluşumu gerek yer gerekse büyüklük ve oluşturduğu yıkım açısından bir sürpriz olmamıştır denilen raporda depremin hangi fay üzerinde oluştuğunun kesin olmadığı belirtiliyor.  Rapor, depremin ters faylanma sonucu meydana gelmiş olabileceğini belirterek depremin hangi fay üzerinde olduğunun tespiti için Van Gölü havzasının tektonik yapısının incelenmesi gerektiğini ifade ediyor.

Raporu indirmek için tıklayın:

SAU Jeofizik Muhendisligi – Van Depremi On Raporu

Raporu jeofizik Mühendisliğinin sayfasından okumak için tıklayın:

27/10/2011 – Haber  Merkezi