Depreme Hazır mıyız?

14.03.2017

Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi’nce Sektörle Buluşma Günleri kapsamında düzenlenen etkinliğe Yüksek Mimar Yoshinori Moriwaki konuk oldu.

Moriwaki, etkinlikte deprem büyüklüğü, deprem şiddeti, Türkiye ve Japonya deprem yönetmelikleri arasındaki farklar, yer kabuğu hareketleri, Türkiye ve Japonya yapı farkları ile depreme hazır olmak konularında öğrencileri bilgilendirdi.

Türkiye’de 81 ilden 55’inin birinci derece deprem bölgesi olduğuna dikkat çeken Moriwaki, evlerde deprem çantasının bulundurulması önemli olduğunu belirtti. Moriwaki, “Depremde bulunduğunuz binada çökme olması halinde deprem çantası hayat kurtarır. Uzun süreli bir enkaz altında kalma durumunda en önemli ihtiyaçlar su ve toz maskesidir. İnsan yemek yemeden uzun süre yaşayabilir, fakat susuz olarak uzun zaman yaşayamaz. Marmara ve Van depreminde birçok insan çökmede oluşan baskıdan dolayı hayatını kaybetti. Ancak burada çökme sonra oluşan tozdan dolayı ölüm oranı çok yüksek. Toz maskesi su kadar önemlidir” ifadelerini kullandı.

Etkinlik sonrası teşekkür belgesi takdim edilen Moriwaki, memnuniyetini dile getirdi.

14-03-2017 / ST