“Hukuk, İktidar Ve Meşruiyet” Konulu Panel Düzenlendi

“Hukuk, İktidar Ve Meşruiyet” Konulu Panel Düzenlendi
17.07.2023
1.430
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Hukuk Fakültesi tarafından ‘Demokrasi ve Milli Birlik Günü’ dolayısıyla “Hukuk, İktidar ve Meşruiyet” konulu bir panel düzenlendi.

SAÜ Hukuk Fakültesi tarafından Demokrasi ve Milli Birlik Günü’ nedeniyle düzenlenen panele Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza Al, Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şafak Narbay, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. SAÜ Hukuk Fakültesi Sabahattin Zaim Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen “Hukuk, İktidar ve Meşruiyet” konulu panelin moderatörlüğünü Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Koca yaptı. Panele, Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Bulut, Yalova Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Osman Vahdet İşsevenler ve SAÜ Hukuk Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Alper Işık konuşmacı olarak katıldı.

Panelin açılışında bir konuşma yapan Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza Al, toplumumuzun ortak sorunlarından birinin darbeler olduğunu, milletin iradesinin her zaman güçlü olduğuna dikkat çekti. 15 Temmuz hain darbe girişiminin yıldönümün de hayatını kaybeden şehitlerin aziz hatırasına sahip çıkarak bu organizasyona ev sahipliği yapmanın bir borç olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Al, ’15 Temmuz hain darbe girişimini unutmamamız gerekiyor. Sürekli olarak hafımızda diri tutmalıyız. Aziz milletimiz büyük bir feraset örneği göstererek, hain cuntacılara karşı dimdik durdu. Sakarya Üniversite olarak 15 Temmuz’u toplumumuza ve öğrencilerimize sürekli olarak anlatmaya devam edeceğiz. 15 Temmuz’da şehit olan tüm vatandaşlarımıza tekrardan Allah’tan rahmet, sevenlerine ve toplumumuza başsağlığı diliyorum. Paneli düzenleyen Hukuk Fakültemizin değerli yöneticilerine ve panelistlerimize teşekkür ediyorum ‘ dedi

SAÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şafak Narbay ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Ülkemize yönelik en kirli tertiplerden biri olarak tarihe geçen ve 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen hain darbe girişiminin 7. Yılı dolayısıyla düzenlediğimiz bu anlamlı etkinlikte bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bilindiği üzere 15 Temmuz 2016 gecesi ülkemiz olağan üstü gelişmelere tanıklık etti. Türk demokrasisini hedef alan Feto’nün hain darbe girişimi Türk halkının demokrasiyle seçilmiş iradeyi korumak için göstermiş olduğu destansı direnişiyle geri püskürttüğü aziz milletimiz 15 Temmuz 2016 gecesi adeta bütün kalpleriyle tek yürek oldu ve iradesini darbecilere çiğnetmedi. Vatanını, demokrasisini, geleciğini koruma kararlılığındaki milletimiz ülkeyi bölmek isteyen saldırganlara karşı tıpkı Çanakkale de kurtuluş savaşında olduğu gibi 15 Temmuzda da aynı cevabı vermiştir. Bunun sonucunda 15 Temmuz 2016 tarihi darbe girişimiyle karşı karşıya kalan Türkiye’nin milleti ve devletiyle omuz omuza verdiği mücadelenin simgesine dönüşmüştür. Türk milleti 15 Temmuz gecesi kendisine karşı yapılan alçaklığı, ihaneti, hiç bir zaman unutmayacağımız gibi aziz milletimiz o gece gösterdiği vatanperverlikle de asla unutulmayacaktır. Bu vesileyle hain ve kanlı darbe girişimine karşı dururken şehit olan 251 kahramanımızı bir kez daha rahmet, saygı ve şükranla anıyorum ruhları şad olsun. Bu hain kalkışmayı vücutlarını siper ederek durduran gazilerimizi minnetle anıyor, kendilerine sağlıklı huzurlu ömür diliyorum. Milli iradenin zaferiyle sonuçlanan bu anlamlı direnişi ve mücadele ruhunu toplumsal hafızada canlı tutmanın önemli olduğu inancıyla artık geleneksel haline getirdiğimiz bu paneli bu yılda Sakarya Üniversitesi Rektörlüğü ve Hukuk Fakültesi Dekanlığı olarak birlikte düzenledik, öncelikle “Hukuk, İktidar ve Meşrutiyet” üs başlığını taşıyan panelimize katkı sunmak üzere aramızda olan ve bizi bu anlamlı günlerimizde hiçbir zaman yalnız bırakmayan başta Prof. Dr. Nihat Bulut ve Prof. Dr. Mahmut Koca hocalarımız olmak üzere destek sunan bütün öğretim üyesi arkadaşlarıma içtenlikle teşekkürlerimi arz ediyorum”.

Panelin moderatörlüğünü yürüten Prof. Dr. Mahmut Koca açılış konuşmasında 15 Temmuz özelinde darbelerin Türk Siyasi hayatındaki etkilerine değindi. Prof. Dr. Koca, her darbe girişiminin ister başarılı isterse de başarısız olduğuna bakmaksızın belirli sonuçlar doğurduğunu söyledi. Ayrıca panelde darbelerin anayasalar üzerindeki etkileri ve meşruiyet sorunları da ele alındı.

Panelde ‘Darbeler Üzerinden Anayasaların Meşruiyetini Sorgulamak’ isimli bir sunum yapan Prof. Dr. Nihat Bulut, darbelerin anayasal düzene etkilerini hukuksal olarak değerlendirdi. Darbelerin getirdiği sınırlamalar ve özgürlükler üzerinde ki etkileri konusuna değinen Prof. Dr. Bulut, ülkemizde yaşanan darbelerden ders çıkartılması gerektiğini söyledi.

Dr. Öğr.Üyesi Osman Vahdet İşsevenler panelde ‘Araçlar ve Amaçlar Bağlamında Meşruiyet’ konusuna değindi. İşsevenler, darbelerin toplum üzerindeki etkilerini anlatarak milli egemenlik kavramının önemine dikkat çekti.

SAÜ Hukuk Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Alper Işık konuşmasında ‘Milli Egemenlik İlkesine Tarihsel Bir Bakış’ başlığıyla konuşması yaptı. Dr. Öğretim Üyesi Işık, ‘’ Bu tip toplumsal olgular millet olmayı besleyen şeylerdir, her ne kadar yıkıcı etkileri olsa da milletin oluşturan şeyler bunlardır. Milli egemenlik milletin egemenliğidir, dolayısıyla egemenlik milli egemenlikten türemiştir, bunlar bizi demokrasiye götürür. ‘’ dedi.


1.430 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.