Cumhuriyetin 100.yılında “Modernleşme ile Cumhuriyet” konuşuldu

Cumhuriyetin 100.yılında “Modernleşme ile Cumhuriyet” konuşuldu
23.11.2023
1.373
A+
A-

Sakarya Üniversitesi’nin Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. Yılı münasebetiyle gerçekleştirdiği “Cumhuriyet Yüzyılı’nın Bilimsel Kazanımları etkinlikleri” devam ediyor. Bu etkinlikler kapsamında İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi (İTBF) Konferans Salonu’nda Türk Modernleşme ve Cumhuriyet konferansı verildi. Konferansa konuşmacı olarak Sosyolaji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal Şan katıldı. Prof. Dr. Mustafa Kemal Şan verdiği konferansta, modernleşmenin neden zorlama bir süreç olduğunu ve hangi zorluklardan geçerek günümüze kadar geldiğini ele aldı.

 

Modernleşme ile Cumhuriyet arasındaki ilişkiyi kurabilmemiz için modernleşme hikayesinin ne anlama geldiğini kavramamız gerektiğini söyleyen Şan, modernlik nedir sorusuyla konuşmasına başladı. Modernliğin kaçınılmaz tarihsel bir süreç olduğunu belirten Şan, “Batı kendi gelişme çizgisi içerisinde, kendi hikayesini anlamlandırabilir. Modernlik nereden bakarsanız bakın belkide 500-600 yıllık tarihi geçmişe sahiptir” dedi.  Türkiye’de moderleşmenin son derece travmalı ve tartışmalı bir geçmişi olduğunu dile getiren Mustafa Kemal Şan, “Modernleşmeyi ele alırken olabildiğince eleştirel bir perspektife tutunacağız. Bu eleştirel perspektifi ortak geleceğimizi kurmak amacıyla belli bir konsept dahilinde ortaya koyup sistem içinde barındırma hedefiyle bu eleştiriyi yapacağız” dedi. Konuşmasında geçmişimize vurgu yapan Şan, modernleşmenin Osmanlının son zamanlarında başladığını dile getirdi.

 

 

Programa SAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özer Köseoğlu, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Konferansın bitiminde SAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özer Köseoğlu, Prof. Dr. Mustafa Kemal Şan’a plaket takdiminde bulundu.

 


1.373 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.