Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Finans Uygulamaları Semineri Düzenlendi

Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Finans Uygulamaları Semineri Düzenlendi
21.01.2022
1.052
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Muhasebe ve Finans Uygulama ve Araştırma Merkezi (MUFAM) tarafından ‘Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Finans Uygulamaları’ konulu bir çevrim için seminer düzenlendi.

Moderatörlüğünü Prof. Dr. Aykut Hamit Turan’ın yaptığı etkinlikte, Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Fatih Döker, konu hakkında bir sunum yaparak katılımcıların sorularını cevaplandırdı.

Seminerin açılışını yapan Prof. Dr. Turan açılış konuşmasında coğrafi bilgi sistemlerinin önemine değinerek, “Coğrafi bilgi sistemleri günümüzde birçok alanda kullanılıyor. İlk defa 1800’lerde Londra’da bir salgınla, harita üzerinde işaretleme yapılarak mücadele edilip, hastalığın kaynağı tespit ediliyor. Bankacılık ve pazarlama gibi birçok kullanım alanları var” dedi.

Coğrafi bilgi sistemler ve finans uygulamaları hakkında sunum yapan Doç. Dr. Mehmet Fatih Döker, söz konusu sistemlerin mekânsal verilerin toplanması ve analizi için kullanıldığını söyledi. Doç. Dr. Döker, coğrafi bilgi sistemlerinin problemlerin çözümünde en etkin koordinatör olduğunun altını çizerek, “Coğrafyayı meydana getiren fiziki ve beşeri olaylara ait bilgilerin toplanması, saklanması, sorgulanması, analizi, görüntülenmesi ve çıktıların alınması işlemlerini bir bütünlük içerisinde gerçekleştirir” ifadesini kullandı.

İşletmelerin rekabet edebilmek için coğrafi bilgi sistemlerini çokça kullandığını söyleyen Doç. Dr. Döker, “En rekabetçi kuruluşlar, daha hızlı ve daha güçlü karar vermeyi sağlayan gizli ilişkileri ve kalıpları ortaya çıkaran öngörüler elde etmek için bu uygulamaları kullanmaya başladı. Coğrafi bilgi sistemlerinin sayesinde analistler, bir işin neden olduğu yerde gerçekleştiğini anlayabilir ve sonrakinin nerede olacağını tahmin edebilir” diye konuştu.

Seminer, Doç Dr. Döker’ın sunumunun ardından gerçekleşen soru cevap etkinliği ile son buldu.


1.052 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.