Çanakkale Şehitleri ve 18 Mart

Çanakkale Şehitleri ve 18 Mart
21.03.2016
594
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Öğrenci Konseyi tarafından “Çanakkale Şehitleri ve 18 Mart” konulu bir etkinlik düzenledi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen etkinliğe, Doç. Dr. Serkan Yazıcı konuşmacı olarak katıldı. Etkinliğin açılışında konuşan SAÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Yavuz Selim Salman, “Çanakkale Savaşı, Türk milletinin vatanı ve milleti uğrunda neler yapabileceğinin en güzel timsallerinden biridir. Emsali görülmemiş böyle bir kahramanlık destanını bizlere bırakan atalarımızı daima hayırla yad etmemiz gerekir. Çanakkale şehitleri nezdinde asırlarca Allah yolunda kanını ve canını feda eden milyonlarca şehidimizin aziz ruhlarına Allah’tan rahmet diliyorum” şeklinde konuştu.

Osmanlı’nın Avrupa’ya ilk adım attığı toprak Çanakkale

Çanakkale Savaşı’nın önemini anlatan Doç. Dr. Yazıcı, “Çanakkale tarih boyunca önemli bir kara parçası oldu. Doğudan batıya, batıdan doğuya gitmek isteyen her devletin üzerinden geçmek zorunda olduğu bir kara parçası oldu. Truva savaşlarından tutun Osmanlı’nın bile Avrupa’ya ilk adım attığı toprak parçası olarak Çanakkale’yi işaret edebiliriz. Ama elbette Birinci Dünya Savaşına geldiğimizde tarihin en kanlı, en şiddetli çarpışmalarından birinin yaşandığı bu kara parçası bir anıt gibi bugün karşımızda durmaktadır. Birinci Dünya Savaşına Osmanlı’nın girişi de aslında bu kara parçasında başlayan bir hikayedir” dedi.

Düşmanın Çanakkale’ye ilk planı

Doç. Dr. Yazıcı, düşmanın Çanakkale’ye girmesindeki ilk planını “İki Alman zırhlısı Çanakkale boğazından girerek Osmanlı mülkü haline gelmişlerdi ve buda Osmanlı’nın birinci dünya savaşına giriş nedeni olarak sayılmıştı. Savaş başladığında İtilaf devletleri arasında Rusya, İngiltere ve Fransa’dan Çanakkale’ye göstermelikte olsa bir saldırı yapılmasını istedi. Bu saldırı sayesinde Osmanlı ve müttefikleri de bu bölgeye askerler ve kuvvetler kaydırmak zorunda kalacaklardı. Buda düşmanlarımızın yükünü biraz hafifletecekti. Ufak bir İtilaf devletleri donanması Çanakkale tabyalarını bombaladı ve bir karşılık görmedi. Çünkü tabyalarımızdaki topların menzilleri, İtilaf devletlerinin sahip olduğu topların menzili kadar değildi. Çok az sayıda topumuz İtilaf devletlerinin sahip oldukları toplar kadar uzun menzilliydi. Üstelik savaşın bu ilk günlerinde bir İngiliz denizaltısı boğaza girerek Mesudiye zırhlısını batırmıştı. Buda İtilaf devletlerini daha da cesaretlendirdi. Çanakkale’den Osmanlı topraklarını daha fazla koparabileceklerini düşünmelerine sebep oldu” ifadelerini kullandı.

Etkinlik, öğrencilerin hazırladığı tiyatro ve video gösterisi ile son buldu.

21/03/2016 – ME
594 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.