ÇEKO Bölümlerinin Geleceği Çalıştayının Ön Toplantısı Gerçekleşti

03 Mayıs 2019

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümlerinin Geleceği Çalıştayı’nın ön toplantısı gerçekleşti.

Toplantıya Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan İŞKUR İl Müdürü Tekin Kaya, Koç Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi Şirketinin Mali Direktörü İrfan Özcan ile Sakarya Üniversitesi ve farklı üniversitelerden Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölüm başkanları katıldı.

“Sosyal bilimler alanında problemler hala var”

Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren Çalıştay Koordinatörü Doç. Dr. Çağlar Özdemir, Vali Nayir ve Rektör Savaşan başta olmak üzere katılan herkese teşekkür ettiklerini ifade etti. Türkiye’nin birçok yerinde özellikle sosyal bilimler alanında problemler olduğunu belirten Özdemir, 40’ın üzerine Çalışma Ekonomisi Bölümü bulunmasına rağmen 32-33’ünün aktif olduğunu kaydetti. Özdemir, çalıştayda bölümlerdeki farklı ana bilim dalı, ders plan ve programlarının uyumlaştırılması, gelecek dönemlerde gerçekleştirilecek akreditasyon çalışmalarına taban oluşturabilmesi, doçentlik atamaları ve öğrencilerin bu bölümleri tercih etmeleri için yürütülmesi gereken politikalar gibi konularda görüş alışverişinde bulunulacağını ifade etti.

“Üniversiteler bulundukları her yere kıymet katar”

Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir toplantıda yaptığı konuşmasında bu tür çalıştayların yeniliklerin bir başlangıcı ve bir aracı olması itibariyle önemli olduğunu ifade etti. Vali Nayir,  “Siz değerli hocalarımız bizlere, dinamik bir kavram olan bilimin sürekli bir yeniliğe, yeni açılımlara muhtaç olduğunu öğrettiniz. Tecrübe paylaşımında bulunarak kendi bölümlerinizle ilgili yeniliklere, gelecekle ilgili farklılıklara imza atacağınız bu tür toplantılar, bizler için de çok kıymetlidir. Her bir üniversite bulunduğu şehre bir kıymet katıyor, onun marka değerini yükseltiyor. Bizler de görev yapmış olduğumuz illerde üniversitelerimizi hep böyle değerlendirirken, hocalarımızı da bu şekilde ilin marka değerine, oraya kıymet katan hususlara katkı veren görevlilerimiz olarak görüyoruz. Bu konuda da yanılmadığımızı, beklentilerimizin haksız olmadığını, bu hususları gördükçe daha iyi anlıyoruz. Çalışma ekonomisi dalında çok sık toplantılar yapılmadığını ve bu konunun uzmanlarının çok fazla bir araya gelemediklerini bu çalıştaydaki konuşmalardan anlayabiliyoruz. Ancak İlimizden bu davetin yapılması elbette ki çok önemlidir, bununla birlikte daveti asıl kıymetli kılan da icabetidir. Bu toplantıya icabet edip buraya geldiğiniz ve daveti kıymetli hale getirdiğiniz için teşekkür ediyoruz. Bu zor coğrafya içerisinde güçlü kalabilmenin yollarından biri olarak gördüğümüz iyi yetişmiş insan gücüne katkı sağlayacak bu tür çalıştayların, hem çalışmalarınıza katkı sunmasına hem de ülkemizin genel değerlerini yükselterek öğrencilerimize daha güzel şeyler aktarılmasına vesile olmasını temenni ediyoruz” diye konuştu.

“Çalıştayın yararlı olacağına inancımız büyük”

Rektör Prof. Dr. Fatih Savaşan da konuşmasında SAÜ Çalışma Ekonomisi bölümünün en köklü bölümlerden birisi olduğuna değindi. Çalışma Ekonomisinin sorunlarının sosyal alandaki sorunlarla belirli ölçülerde örtüştüğüne işaret eden Savaşan, “Bu bölümlerin hem kendi sorunlarını konuşmak ve paylaşmak hem de geleceğe dair vizyon belirlemek üzere bir araya gelinmesi de başlı başına önemli bir olaydır. SAÜ dâhil birçok üniversitede hem müfredat belirlemede hem de ileriki aşamalarda eğitimin değişik kademelerinde özel sektörle gittikçe daha fazla işbirliği yapılmaya başlandı. Bizim üniversitemizde sanayi kuruluşları ile işbirliği içerisinde yaptığımız ve Çalışma Ekonomisi Bölümünün de dâhil olduğu ‘7+1 Eğitim Modeli’, özellikle teknik ve yazılım alanlarındaki bazı firmalar ile birlikte ele aldığımız ‘İşyeri Fakültede Uygulaması’, STK’larla birlikte rol aldığımız birçok çalışmayla birlikte MÜSİAD’la ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz ‘Genç Ticaret Köprüsü’, İŞKUR, SATSO ve Üniversitelerimizin birlikte yürüttüğü ‘Uluslararası Pazar Elçileri Projesi’ gibi projelerimiz var. Bunlar gibi projelerin sayısı arttıkça, özel sektörle daha fazla entegre olundukça, hem şehre hem de üniversitelerimize bunun olumlu yansımaları oluyor” diye konuştu.

“Mali ve iktisadi politikaları yürütecek insanlar yetiştiriyoruz”

SAÜ Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Uğur, bu bölümlerin devletin tüm mali ve iktisadi politikalarını yürütecek insanlar yetiştirdiği için çok önemli olduğunu söyledi. Yurtdışındaki üniversiteler ile akrediteleri olduğunu ancak ilk önce ülkemizdeki bu bölümlerin bulunduğu üniversitelerin her konuda uyumlu olmasını sağlamak gerektiğini düşündükleri için böyle bir toplantıyı organize ettiklerini belirten Uğur, davet ettikleri tüm bölüm başkanlarının da kendileri gibi düşündüğünü öğrenince bu toplantının elzem olduğuna inandıklarını kaydetti.

“Bu bölümler ile ortak paydamız çok”

Konuşmacılar arasında bulunan Koç Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi Şirketinin Mali Direktörü İrfan Özcan da, üniversitelerin bu bölümlerinin sanayi kuruluşları ile çok önemli ortak bir paydaları olduğunu ifade ederek, bu tür toplantıların da hem fikir alışverişinde bulunmak hem de kaynaşma açısından büyük önemi olduğunu belirtti.

03-05-2019 / ST

03 Mayıs 2019 - 13:49