Büyükelçi Bodnar, Sakarya Diplomasi Akademisi’nin Konuğu Oldu

Büyükelçi Bodnar, Sakarya Diplomasi Akademisi’nin Konuğu Oldu

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Orta Doğu Enstitüsü (ORMER) tarafından düzenlenen Sakarya Diplomasi Akademisi’nin 26 Eylül tarihli konuğu Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar oldu. Büyükelçi Bodnar, ülkesinin savaşa bakışı, tutumu ve diplomatik çabasına dair görüşlerini aktardı.

Rusya-Ukrayna Savaşı ile Türkiye’nin barışı sağlamadaki rolünün akademisyenler ve diplomatlar tarafından değerlendirildiği programda konuşan Vasyl Bodnar şu ifadelerde bulundu:

 “8 yıllık çatışma bizi savaşa hazırladı”

“Savaşın bu boyuta geleceğini beklemesek de bu 8 yıllık çatışmanın bizi savaşa hazırladığını söyleyebilirim. Bildiğiniz üzere, Ukrayna yakın tarihte dünyanın gördüğü en ciddi savaşlardan birini veriyor. Bu savaş aslında 2014 yılında Rusya’nın bazı bölgelerimizi kuşatmasıyla başladı, 24 Şubat 2022 tarihinde ise tam kuşatma halini aldı. Tüm zorluklara rağmen Ukrayna halkı kendini savunmaya devam ediyor. Yurt dışında yaşayanların da Ukrayna’ya geri döndüğünü görüyoruz. Bugün Ukraynalıların %82’si, ancak işgal edilen toprakların tamamının özgürleşmesi durumunda savaşmayı bırakacaklarını söylüyorlar.”

“Türkiye toplumumuz için umut oldu”

Barış süreciyle ilgili Türkiye’nin desteklerinin altını çizen Bodnar, şöyle devam etti:

“Savaşın ilk günlerinden bu yana Türkiye’den insani yardım, siyasi yardım ve barış müzakerelerini teşvik etmesi açısından büyük destek gördük. Savaşın ilk haftalarında Türkiye’nin öncülüğünde Antalya ve İstanbul’da bakanlığımız, Rus temsilcileri ve Türkiye Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun katılımıyla düzenlenen müzakereler toplumumuz için umut oldu. Bu savaş, tüm jeopolitik dengeleri değiştirdi. Aynı zamanda Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası örgütlerin herhangi bir çözüm getirme noktasında yetersiz olduklarını görmemizi sağladı. Bu süreç, İkinci Dünya Savaşından sonra oluşturulan bu kurumların günümüzdeki işlevlerini ve geçerliliklerini sorgulamamıza sebep oldu. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Dünya 5’ten büyüktür.’ sözünün doğruluğunu görmüş olduk. Günümüz dünyasında bu beş gücün diğer ülkeleri nasıl kontrol etmeye çalıştıklarını görüyoruz. Libya, Suriye ve diğer coğrafyalarda süregelen savaş ve çatışmalar da bize barış için yeterli adımlar atılamadığını gösteriyor.”

“Türkiye’ye müteşekkiriz”

Bodnar, Türkiye ile ilişkilerinin devam edeceğini vurgulayarak, “Türkiye, dostane ilişkilerimiz olan ülkelerin başında geliyor. Türkiye ile olan temasımızı ve iş birliklerimizi geliştirmeye çalışıyoruz. Savaşın başından bu yana Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün önemini vurgulayan Türkiye’ye sergilediği güçlü duruştan ötürü müteşekkiriz. Savaşta zarar gören yerlerin yeniden yapılandırılmasıyla alakalı olarak Türkiye ile çok ciddi bir iş birliği sağladık. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ağustos ayında Lviv şehrine yaptığı ziyarette, Türk şirketlerin Ukrayna’nın en büyük bölgelerinden biri olan Harkov’un yeniden yapılandırılmasına katkıda bulunmaları için bir mutabakat imzaladık. Türkiye ile hem devletlerarası düzeyde, hem de iş ilişkileri düzeyinde anlaşmalarımızı sürdürüyoruz.” ifadelerinde bulundu.

Bodnar, SAÜ Sakarya Diplomasi Akademisi’ne katılımının ardından, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Hamza Al’ı makamında ziyaret etti. Görüşmede akademik iş birlikleri ele alındı. Üniversiteler arası öğrenci ve hoca değişimi ve araştırma alanlarında iş birliği yapmaya hazır olunduğu ifade edildi.

Ziyaret hediye takdimi ve anı fotoğrafının ardından sona erdi.

 


1.187 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.