Buluş Fuarından Gümüş Madalya

Buluş Fuarından Gümüş Madalya
09.05.2012
1.120
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yavuz Soydan buluşu ile gümüş madalya kazandı.

Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yavuz Soydan,  “Modüler Olarak Sukuterden (Scooter) Tekerlekli Sandalyeye, Tekerlekli Sandalyeden Sukutere Dönüştürülebilen Motorlu Engelli Taşıtı” isimli buluşuyla 40. Buluş Fuarında gümüş madalya kazandı.

Dünyanın en prestijli buluş sergisi olan İsviçre Federal Hükümeti, Cenevre Kantonu ve Şehri ile Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatının (WIPO) himayesinde 18 – 22 Nisan 2012 tarihleri arasında İsviçre’nin Cenevre kentinde 40. kez düzenlenen  “Cenevre Uluslararası İcatlar Sergisi”ne Türk Patent Enstitüsü, Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yavuz Soydan’ın buluşunun sergilendiği bir stant açarak ilk kez katıldı.

45 farklı ülkeden 765 sergi sahibinin 1000’den fazla yeni buluş ve ürününün tanıtıldığı sergide Türk Patent Enstitüsünün uzman personeli tarafından yapılan değerlendirme sonucunda üniversitemizden Yrd. Doç. Dr. Yavuz Soydan, “Modüler Olarak Sukuterden Tekerlekli Sandalyeye, Tekerlekli Sandalyeden Sukutere Dönüştürülebilen Motorlu Engelli Taşıtı” isimli buluşu 6 gün boyunca sergilendi.

5 kıtadan yaklaşık 60.000 ziyaretçi ile birlikte yaklaşık 650 gazetecinin katıldığı fuarın birinci gününde TPE standını genel ziyaretçilerin yanında Cenevre Başkonsolosumuz Nurdan Bayraktar Golder ziyaret etti. Başkonsolos Golder, 40. sı düzenlenen geniş katılımlı bu uluslararası etkinliğe ülkemizin katılmaya başlamasının önemli ve sürdürülmesi gereken bir çalışma olduğunu bildirdi.

Serginin birinci gününde uluslararası patent uzmanları arasından belirlenen Juri tarafından patentlerin sergilendiği standlar gezilerek değerlendirmeler yapıldı.

Dünya patent serginin ikinci gününde İran Patent Ofisi tarafından fuarda sergilen patentler arasında Yrd. Doç. Dr.Soydan’ın çalışmasına en iyi patent ödülü verildi.

Fiziksel engellilerin ve yaşlıların günlük yaşam aktivitelerine etkin bir şeklide katılımlarını sağlayacak olan buluşa, ziyaretçiler ve yatırımcılar tarafından büyük ilgi gösterildi.

Yrd. Doç. Dr. Soydan sergiyle ilgili önemli bir husunda bu etkinliğe özellikle Taiwan ve Çin’in çok geniş bir katılım sağlaması olduğunu belirtti. Özellikle buluşçularla birlikte ilk ve orta öğretim öğrencilerininde getirilmesinin geleceğe önemli bir yatırım olduğunu belirtti.  Ülkemizinde önümüzdeki yıllarda bu tür etkinliklere başarılı öğrencilerin getirilmesinin çok faydalı olacağını belirtti.

Soydan son olarak bu tür etkinliklerin ülkemizde de başarıyla düzenlenebileceğini belirtti. Bu konuda TPE ile birlikte üniversitelerin ve milli eğitim bakanlığının birlikte çalışmasının çok yararlı olacağını belirtti.

Etkinliğe Dünya Patent Enstitüsü (WIPO), Avrupa patent enstitüsü EPO, Türk Patent Enstitüsü TPE dışında İsviçre, İran, Romanya, Almanya, Fransa vb ülkelerin patent enstitüleri katıldı. Dünya patent enstitüsü başkanı tüm katılımcı ülke ofislerini ziyaret etti.

Soydan’ın buluşu, 40. Buluş sergi ve fuarında WIPO Dünya Patent Ofisi Tarafından, kategorisinde insanlık için önemli katkılar sağlayan buluşu dolayısıyla gümüş madalya ile ödüllendirildi.

Soydan patent konusu buluşun %90 yerli bileşenlerle üretime hazır olduğunu belirtti.

Yrd. Doç. Dr. Yavuz Soydan engelliler dışında çok geniş bir kitleye hitap eden bu elektrikli taşıtın %90 oranında yerli bileşenlerden oluştuğunu,  seri imalatın önündeki en önemli problemin satış sonrası servis ve bakım onarım ağının kurulması olduğunu belirtti. Bu konuda Avrupa Birliğine önemli bir proje başvurusunda bulunduklarunı açıkladı.

Türkiyenin taşıt teknolojilerinde ses getirecek ve tüm dünyada kabul görecek sektörün öncelikle otomotiv devlerinin girmediği özelleştirilmiş mini sınıf taşıtlar olduğunu belirtti.

Uluslararası zorunlu model testlerin kısa sürede tamamlanacağını, üretimin ilk önce küçük seriler halinde başlatılacağını ve marmara bölgesinde kullanıcı testlerinin yapılacağını söyledi.  Taşıttaki kullanıcı geri dönüşlerine bağlı olarak yapılacak iyileştirmelerden sonra servis alt yapısı oluşturulacağını belirtti. İkinci aşamada ülke çapında dağıtım yapılacağını ve 24 aylık bir yurt içi kullanımdan sonra uluslarararsı piyasaya taşıt verilebileceğini belirtti.

Bu taşıtların en yaygın kullanıldığı ve satın alındığı Avrupa’da tek başına motorlu tekerlekli sandalye fiyatlarının 3.000-10.000 Euro, sukuter fiyatlarının ise 2.500-7500 Euro civarında satıldığını belirten Soydan, geliştirdiği her iki taşıtı bünyesinde barındıran taşıtın mevcut bileşenlerle 4000 TL fiyatla satılabileceğini belirtti. Bunun yaklaşık 6 kat bir maliyet avantajı sağladığını belirtti.

Taşıtın kullanıcı dışında, üretici, servis istasyonları, sosyal güvenlik kurumları, yerel yönetimler açısından da önemli avantajları bulunuyor.

Soydan bu katılımın sponsorluğunu ve organizasyonunu yapan, Türk Patent Enstitüsüne, Fuarda büyük bir özveri ile çalışan Enstitü çalışanlarına, Cenevre Başkonsolosumuza, aracın prototipinin tamamlanmasında katkı sağlayan SAÜ çalışanlarına, öğrencilerine, Sakarya Sanayisindeki esnaflara ve TRT çalışanlarına teşekkür etti. Elde edilen başarının gençlerimizin motivasyonunda önemli katkı sağlayabileceğini belirtti.

07/05/2012 – YC
1.120 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.