“Borç” Kitap Müzakeresi Yapıldı

“Borç” Kitap Müzakeresi Yapıldı
12.03.2020
1.843
A+
A-

Sakarya Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi (İSEFAM) tarafından düzenlenen kitap müzakereleri serisinin üçüncüsü, 11 Mart Çarşamba günü İsefam Seminer Salonu’da gerçekleştirildi. Dr. Öğr. Üyesi Zeyneb Hafsa Orhan’ın sunumuyla gerçekleşen programda, David Graeber’e ait “Borç” kitabı ele alındı.

“Borç” kitabında yazarın vurguladığı iki temel nokta olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Zeyneb Hafsa Orhan, ilk olarak kitabın, ekonominin takasa dayandığı varsayımını reddetme üzerinde kurulu olduğunu söyledi. Bu çerçevede kitabın temel tezi, ekonominin borca dayandığı ve tüm ekonomik ilişkilerin temelinde borç kavramının bulunduğu yönündedir. Orhan’a göre kitapta vurgulanan ikinci önemli husus, insani ekonomiden ticari ekonomiye geçiş ve borcun nicelleştirilmesi sürecidir. Bu bağlamda yazara atıfta bulunarak tarihte kredi – takas şeklinde döngüsel bir sürecin var olduğuna değinen Orhan, paranın zatı itibariyle para olmadığını, aslında kredi ilişkilerinin somutlaşmış biçimi olduğunu ifade etti. David Graeber’in de bu görüşü savunan kredi teorisyenleri arasında bulunduğunu belirtti. Ayrıca Zeyneb Hafsa Orhan, konuyu İslam iktisadı ile ilişkilendirerek değerlendirdi.

Sakarya Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencilerinin katıldığı program, katılımcıların soru ve yorumlarının tartışılması ile devam etti. Program hediye takdiminin ardından son buldu.

12.03.2020 / İSEFAM – Fotoğraf: Behlül Koçdemir


1.843 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.