Biz Büyük Bir Milletiz

Biz Büyük Bir Milletiz
03.11.2016
776
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Kültür ve Kongre Merkezi’nde Öğrenci Konseyi tarafından “Ürkün 1916” isimli bir etkinlik düzenlendi. Etkinlikte konuşan Prof. Dr. Recai Coşkun, “Aklınıza gelebilecek bütün medeniyetler buna Mısır da dâhil, Türkler bütün coğrafyalarda bir şekilde var olmuşlardır. Bazen savaşmışlar, bazen barış içinde yaşamışlar, bazen zaferler kazanmışlar, bazen de sürgünler ve yenilgiler yaşamışlar. Bu bir tarihsel gerçektir. Biz büyük bir milletiz” şeklinde konuştu. 

Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe SAÜ İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recai Coşkun ve Sabırbek Börübay konuşmacı olarak katıldı.

Ürkün Meselesi

SAÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde yüksek lisans öğrencisi Sabırbek Börübay, “19.yüzyıl sonlarına doğru çarlık rejimi ile Kırgız Türkleri Rus rejimi altında kalmıştır. Özellikle Kırgızistan topraklarına ilk önce araştırmak için girmişlerdir. Amaçları yeni bir Rusya inşa etmekti. Rusya’nın Kırgız topraklarındaki acımasızca sömürüsü Kırgız Türklerinin zaman zaman ayaklanmasına neden olmuştur. 1916 yılına kadar gelinen süreç içerisinde Kırgızların çarlık hükümetinden memnun olmadığı yerli halkın defalarca gösterdiği tepkilerle ortaya çıkmıştır” dedi.

İsyanın çıkış sebepleri ve Ürkün meselesine değinen Börübay, “Ruslar zorla eski Türkistan coğrafyasını ele geçirmişlerdir. İsyanın çıkış sebepleri ve Ürkün meselesine gelecek olursak mücadelenin en önemli sebeplerinden biri çok sayıda Rus çiftçisinin o topraklara gelmesidir.  1916 yılında Türkistan’da Rus milletinin işlemesi için en verimli toprakların yüzde 20’si verilmiştir. Rus işçileri yerli halkı insan yerine koymamış, Kırgızları topraklarını bırakıp gitmeye mecbur etmiştir”  diye konuştu.

Biz Büyük Bir Milletiz

Prof. Dr. Recai Coşkun, “Aklınıza gelebilecek bütün medeniyetler buna Mısır da dâhil, Türkler bütün coğrafyalarda bir şekilde var olmuşlardır. Bazen savaşmışlar, bazen barış içinde yaşamışlar, bazen zaferler kazanmışlar, bazen de sürgünler ve yenilgiler yaşamışlar. Bu bir tarihsel gerçektir.  Biz büyük bir milletiz” şeklinde konuştu.

Ürkün katliamının anılmasının nedeniyle ilgili konuşan Prof. Dr. Coşkun, “Övünçlerimizi, zaferlerimizi çok biliriz ama acılarımızı aynı şekilde hatırlamayız. Acıları hatırlamanın bir sebebi var. Tıpkı insanlar gibi milletler de hem acılarıyla, hem de sevinçleriyle beraber vardır. Sadece zaferleri hatırlamak tarihten eksik ders çıkarmaktır. Biz bugün bu acılardan bahsediyorsak Ruslara düşman olmak için, batılılara düşman olmak için bahsetmiyoruz.

Sadece kim olduğumuzu, nerden geldiğimizi, nereye gideceğimizi anlamak ve tıpkı başka milletler gibi biz de onurumuzla, gururumuzla, kendi ülkemizle gurur duyarak orayı yaşanabilir bir ülke haline getirmek için tarihi her yönüyle hatırlamalıyız. Kendi insanlarımızın kendi topraklarında ezilmeden, alçalmadan yaşayabilmesi için bu tarihi hikâyeleri öğreniyoruz ve bunlardan ders çıkarmaya çalışıyoruz” dedi.

Etkinlik Kırgız öğrencilerinin şiir okuması ve tiyatro gösterisi gerçekleştirmesi ardından son buldu.

2016/11/01- ŞB
776 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.