Bir Yaşam Biçimi Olarak Tasavvuf

Bir Yaşam Biçimi Olarak Tasavvuf
11.04.2019
3.438
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İlahiyat Fakültesi ve Dört Kapı Öğrenci Topluluğu tarafından ”Bir Yaşam Biçimi Olarak Tasavvuf” başlıklı bir konferans düzenlendi.

SAÜ İlahiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşen etkinliğe emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Süleyman Uludağ konuşmacı olarak katıldı.

Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği konferansta SAÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı ve Sakarya İl Müftüsü İhsan Açık da dinleyici olarak yer aldı.

İslam ilimlerinden birisi tasavvuftur

Tasavvuf ve yaşam tarzı hakkında konuşan Prof. Dr. Süleyman Uludağ, İslam ilimlerinin çok geniş bir alan olduğunu söyleyerek ”Tasavvuf temel İslam ilimlerinden birisidir. İslam ilimleri; Başta Kur’an-ı Kerim ve onun tefsiri, Hz. Peygamber ve onun hadisi şerifleri, üçüncü olarak Fıkıh, fıkıh ilimi de İslam hukuku anlamına gelir. Hem ahlaki manada hem de hukuki manada fıkıh önemli bir İslam ilim dalıdır. Dördüncüsü kelam ilmidir, beşincisi ve sonuncusu da tasavvuftur” şeklinde konuştu.

Tasavvufta ibadet ve ahlak önemlidir

Tasavvufun çok geniş bir kapsamı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Süleyman Uludağ, tasavvufun, iki önemli şeyi kastettiğini, bunların ibadet ve ahlak olduğunu söyledi. Tasavvufun iki yönünün olduğunu vurgulayan Uludağ, ”Birisi kulun Hakla olan ilişkileri diğeri ise kul ile diğer kullar arasındaki ilişkilerdir. Bir kul diğer kullara karşı nasıl davranmalıdır, davranış tarzı nasıl olmalıdır. Bu iki hususu anladığımız ve uyguladığımız zaman tasavvuf bir hayat tarzı haline dönüşüyor” dedi.

Tasavvufun birçok tanımı olduğunu söyleyen Uludağ, tasavvufun çok fazla tanımının olmasının ne kadar kapsamlı bir alan olduğunun göstergesi olduğunu dile getirdi. Bu tanımlardan her birinin tasavvufun bir yönünü anlattığını kaydeden Uludağ, ” Bu bakımdan bu tanımların her birinin bir anlamı ve değeri vardır. Tasavvuf aslında Allah’ın emirleri, tavsiyeleri ve uyarılarıdır. Hz. Peygamberin de bu şekildedir, onun emirleri de Allah’ın emirleri gibidir. Hiç fark yoktur arada, Hz. Muhammed Allah adına konuşur” şeklinde konuştu.

Tasavvuf kelimesinin Kur’an’da ve hadislerde geçmediğini belirten Uludağ, bu kelimenin nereden çıktığını anlamak için çok geniş bir bilgiye ihtiyaç olduğunu söyledi. Tasavvuf ve diğer ilimlerin Hz. Peygamber zamanında sistemli bir halde olmadığını aktaran Uludağ, tasavvuf ve diğer ilimlerin bölümlere ve alt başlıklara ayrılmamış ve belirli bir düzene konulmamış olduğunu belirterek ”Ne tesfir ilmi vardı, ne hadis ilmi vardı, ne fıkıh ne de kelam ilmi vardı. Bunlar ne zaman yazılı hale geldi? Hz. Muhammed’in hicretinden yaklaşık olarak bir asır sonra diyebilirim. Fıkıh İlminin kurucusu Ebu Hanife’dir, Hicri 150 tarihinde vefat etmiştir. Fıkıh ilminin konularını Ebu Hanife icat etmedi, fıkıh ilminin konusu olan hukuki meseleler Kuran’ı Kerim’de zaten vardır. Bunlar nedir, ibadetlerdir. Fıkıh kitaplarında aile hukuku, ekonomiyle ilgili hususlar ve miras hukuku vardır. Bunlar belirli bir sistem haline getirildi, tasavvufta aynen böyledir. Tasavvufun konuları ayette var, hadislerde var” dedi.

Bilgiyi uygulamak önemlidir

Tasavvufta, bilginin uygulanmasının gerekliliğine dikkat çeken Uludağ, ”Bir hayat tarzı olarak tasavvuf dediğimizde, tasavvufta da diğer ilimlerde de iki şeyi birbirinden ayırmamız gerekiyor. Bir şey hakkındaki bilgi başkadır, o bilgiyi uygulamak başkadır. Bir konuda hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz, ama bunu uygulamak önemlidir. Örneğin, bir insan namazın her şeyini bilse, ancak bu bilginin dünyada ve ahirette işe yarayabilmesi için uygulanması şarttır. Dinimizin esası buna dayanır. Uygulanmadığı sürece dini anlamda bir değeri olmaz. Bilgiler sırf bilgi olduğu için, insana Allah’ın rızasını kazandırmaz. Dini hayatta esas olan Allah’ın rızasını kazanmaktır. Allah’ın yakınlığını kazanmaktır. Bir bilgi işe yaradığı sürece anlam ifade eder. Bilgi araç olmalıdır, o bilgiyle amel etmek ise amaç olmalıdır” ifadelerini kullandı.

10/04/2019-  Havvanur Kaldırım


3.438 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.