Bilim Diplomasisi Etkinliği

Bilim Diplomasisi Etkinliği
25.10.2023
478
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Sabahattin Zaim Konferans Salonu’nda “Bilim Diplomasisi” konulu etkinlik gerçekleştirildi.
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran’ın konuşmacı olduğu konferansta bilim diplomasisi alanında katılımcılara bilgiler verildi.
Bilim diplomasisi alanına nasıl yöneldiğini ve bu alandaki kazanımlarını aktaran Prof. Dr. Yusuf Baran, dünyadaki kültürel farklılıkların birleşmesinde bilimin önemli bir rol oynadığını söyledi. İYTE Rektörü Baran, bilim diplomasisindeki 3 temel unsuru “diplomaside bilim” , “bilim için diplomasi” ve “diplomasi için bilim” olarak sıraladı.
Yakın tarihte dünyayı “barış, demokrasi, gıda güvenliği, küresel ısınma, terörizm, adalet, megakentler, fakirlik, doğal afetler” konularında birçok sorunun beklediğini hatırlatan Prof. Dr. Yusuf Baran, bu sorunları çözmek için bilim diplomasisine ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Bilim diplomasisinin dünyanın herhangi bir bölgesinde çıkan tartışmaları yatıştırabilmek için önemli olduğunun vurgulandığı konferansta, birbirini hukuken tanımayan ülkelerin dahi bilim çatısı altında birleştiği vurgulandı.
Türkiye’nin özel bir coğrafyada olduğunu belirten Prof. Dr. Yusuf Baran, “Türkiye dünyanın kalbi konumunda, güçlü bir köprü olursak tüm dünyanın barışını sağlayabiliriz” dedi. Bir ülkeyi ayağa kaldırmak için neler yapılması gerektiğine de değinen Rektör Prof. Dr. Baran, “Herkesi eğitmek, liyakat esaslı atamalar yapmak ve bunları 20 sene sürdürebilmek gerekiyor” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Yusuf Baran, sunumun sonunda “İnsanlık ilk zamanlarından beri ölümsüzlüğü bulmak istiyor ama biyoloji diye bir gerçek var. Ölümsüzlüğü yarattığımız eserlerle sağlıyoruz” diyerek, katılımcılara kendilerini zorlamaları ve sürekli denemeler yapmaları konusunda tavsiyelerde bulundu.
Sabahattin Zaim Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinliğe SAÜ Rektörü Prof. Dr. Hamza Al, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Emrah Doğan, Prof. Dr. Özer Uygun, Prof. Dr. Özer Köseoğlu, dekanlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Haber : Dilek Erol 

Fotoğraf : Merve Yılmaz – Baki Burak Atak – Büşra Atahan

 
478 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.