Bilge Kral Sakarya Üniversitesi’nde Anılacak

29.11.2013

Ölümünün 10’uncu yıl dönümünde Aliya İzzetbegoviç Sakarya Üniversitesi’nde anılacak.

Boşnak devlet adamı ve bağımsız Bosna-Hersek‘in ilk cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç ölümünün 10’uncu yılında Sakarya Üniversitesi’nde düzenlenen programla anılacak. Sakarya Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek programda Aliya’nın cezaevi arkadaşı Prof. Dr.Cemalettin Latic, Bosna Savaşında 7. Tugay komutanı Albay Şerif Patkoviç, SAÜ Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu, SAÜ İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alev Erkilet, Erciyes Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Faruk Karaarslan Aliya İzzetbegoviç’i anlatacaklar.

Aliya İzzetbegoviç kimdir?

Boşnak lider Aliya İzzetbegoviç, 1925 yılında doğdu. Hukuk öğrenimi gördü. Düşünce adamı kimliği ile de tanındığından halk arasında “Bilge Kral” lakabıyla anılmıştır. Yugoslavya Tito yönetimindeyken, Boşnak Müslümanları organize etti ve bu yüzden hapiste kaldı. Bosna Hersek cumhurbaşkanlığını 1990 ve 2000 yılları arasında sürdürdü. Bosna Savaşı’nda halkına liderlik yaparak barışın sağlanması için büyük çaba sarf etti. ‘Doğu ve Batı Arasında İslam’ kitabında İzzetbegoviç, Batı felsefesini ve Doğu irfanını mukayeseli olarak analiz etmiştir.  Bir siyasetçi ve devlet adamı olarak tanınan İzzetbegoviç, esasında bir düşünür olarak hayatını yönlendirmiştir. Yugoslavya Müslümanlarının birliği için kaleme aldığı ‘İslam Manifestosu’ büyük yankı uyandırmıştır.  Aliya İzzetbegoviç, 2003 yılında vefat etti.

29.11.2013 – MA