Hafif Yağmur

Batı’da Dil ve İlahiyat Eğitimi Almak Üzerine

20.12.2018

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Arapça Dil Grubu Öğrenci Topluluğu tarafından “Batı’da Dil ve İlahiyat Eğitimi Almak Üzerine” isimli bir konferans düzenlendi.

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tefsir Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Gökkır konuşmacı olarak katıldı.

Konferansın açılışında yaptığı konuşmada yurt dışı eğitimine büyük önem verdiklerini belirten SAÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı “Hem Doğu’dan hem de Batı’dan birçok üniversiteyle anlaşmalarımız var. Öğrencilerimiz öğrenci değişim programlarıyla yurt dışına gidiyorlar, yurt dışından öğrenciler de bizim fakültemize geliyorlar. Bunun yanında hoca değişimlerimiz de var. Bu hareketlilikleri daha da artırmak istiyoruz. Bu açıdan bugün Prof. Dr. Bilal Gökkır hocamız tarafından verilecek bilgileri çok önemsiyoruz.” dedi.

Prof. Dr. Bilal Gökkır, konuşmasında 1994 yılından itibaren yurt dışında edindiği tecrübelerinden hareketle Batı’da dil eğitimi ve ilahiyat eğitimi hakkında bilgi verdi. Konuşmasının başında İngilizcedeki aksan farklılıklarına değinen ve dilin bir kültür olduğunu belirten Gökkır, “Dilin kültürünü almadan, o kültürü bir şekilde içselleştirmeden, anlamadan dilin anlaşılması da çok kolay olmayacaktır” dedi. Gökkır dil ve kültür arasındaki ilişkiye dair kendi tecrübelerinden de örnekler sundu.

Konuşmasının devamında Batı’daki İlahiyat eğitimi üzerinde duran Gökkır, Batı’da İlahiyat eğitimi veren kurumlar ve bunların arasındaki farklılıklara dikkat çekti. Ayrıca Amerika ve İngiltere’deki yüksek lisans ve doktora süreçleri hakkında bilgi veren Gökkır, yurtdışı eğitimi öncesinde ve sonrasında yapılabilecek şeyler hakkında tavsiyelerde bulunduktan sonra sözlerini tamamladı.

Konferans soru-cevap kısmının ardından İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı’nın Prof. Dr. Bilal Gökkır’a hediye takdim etmesiyle son buldu.

20.12.2018 – YC