Barış Pınarı Harekâtı ve Geri Dönüş

18.11.2019

Sakarya Üniversitesi Diaspora Araştırmaları Merkezi (DİAM) tarafından “Barış Pınarı Harekâtı ve Geri Dönüş” adlı panel düzenlendi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleşen panelin moderatörlüğünü DİAM Müdürü Prof. Dr. Bünyamin Bezci yaptı. Panele SAÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Balcı, İstanbul Medeniyet Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Veysel Kurt, İstanbul Şehir Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Alptekin ve DİAM araştırma asistanı Şebnem Korkmaz konuşmacı olarak katıldı.

Doç. Dr. Ali Balcı, konuşmasında Türkiye’nin son 15 yılda Batı ile yaşadığı kırılma noktalarını ele aldı. Türkiye’nin bu dönemde Batı’yı karşısına alma riskine rağmen askeri yöntemleri devreye soktuğunu belirten Balcı, Türkiye’nin yaşadığı askeri ve sivil kayıpların, AB’den gelen taleplerin yön değiştirmesinin ve Türkiye’nin Batı’dan maddi ve askeri bağımlılığının azalmasının kırılmanın nedenleri olduğunu söyledi. Balcı, özellikle 2013 sonrası Barış Pınarı Harekâtı’na kadar yapılan tüm askeri harekâtlara bu kırılmanın yol açtığını sözlerine ekledi.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Veysel Kurt, Barış Pınarı Harekâtında sahada ne tür değişikliler yapıldığını ve ardından harekâtın durdurulması sürecini anlattı. Suriyeli mültecilere önceleri savaştan kaçan insanlar olarak bakıldığını söyleyen Kurt, ancak günümüzde artık mültecilerin entegrasyon sorununun konuşulduğunu ve mültecilerin geri dönüşünün nasıl olacağının tartışılması gerektiğini ifade etti.

İstanbul Şehir Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Alptekin de kurulması planlanan güvenli bölgenin ne olduğu ve nasıl işleyeceği konularına değindi. Güvenli bölgeye yerleşecek ve burada yaşayacak kişilerin güvenliğinin sağlanması gerektiğine işaret eden Alptekin, bu bölgede Suriyeli sığınmacılara bir tehdit algısının olacağını söyledi. Alptekin, “Türkiye’de 4 milyon kadar Suriyeli sığınmacı var. Bazısı sığınmacı diyor, bazısı mülteci diyor, aslında burada hukuken geçici misafirler, mülteci değiller” şeklinde konuştu.

Şebnem Korkmaz ise Suriyeli sığınmacılar üzerine yaptığı araştırma ve yüz yüze gerçekleştirdiği mülakat çalışmaları konusunda sunum yaptı. Korkmaz, sunumunda Türkiye’deki Suriyelilerin Barış Pınarı Harekâtına karşı bakış açısı, güvenli bölge hakkındaki fikirleri, beklentileri ve yaşadıkları bölgeye gidip gitmeme istekleri konusundaki araştırmasından bahsetti.

18.11.2019/Neslihan Açıkgöz- Nurşen Şügür