Bahar Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Bahar Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir?
04.03.2020
4.672
A+
A-

Bahar sendromu, iklim değişikliğinin fizyolojik ve psikolojik yönden organizmayı etkilemesiyle ortaya çıkan belirtilerin genel adı olarak nitelendiriliyor. Diğer adıyla ‘bahar yorgunluğu’,  kış mevsiminin kasvetli ve soğuk havasının yerini sıcak havanın almasıyla birlikte, insanın ruh halindeki bazı olumsuz durumların ortaya çıkmasıyla kendini gösteriyor. Havalar ısınmaya başlarken; daha fazla uyuma isteği, stres ve yorgunluk bahar sendromunun belli başlı belirtileri olarak görülüyor.

Bahar sendromunun belirtileri nelerdir?

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Eyüp Çelik, havaların ısınmasıyla birlikte görülmeye başlayan bahar sendromu hakkında bilgiler verdi.

Her mevsim geçişinde bu tür sendromların yaşanabileceğini belirten Doç. Dr. Çelik,  “Bahar sendromu; hava ve çevre değişiminden kaynaklanan, özellikle ilkbahar ile sonbaharın başlangıcında yaşanan ve bu ayların ilk iki haftası kendini çok daha fazla hissettiren bir ruh hali değişimidir. Bu sendrom insanlarda yorgunluk, halsizlik, çalışmaya karşı motivasyonsuzluk ve üzüntü gibi bazı psikolojik belirtilerin ortaya çıkmasına sebep olur. İnsanın ruh sağlığı psikolojik ve çevresel etkenlerden bağımsız olarak düşünülemez. Dolayısıyla içinde bulunulan iklimsel ve çevresel değişimler ruh halini etkileyebilir” şeklinde konuştu.

Bahar sendromu için ne yapılmalı?

Bu dönemi sağlıklı geçirebilmek için alternatif çözümlerden bahseden Doç. Dr. Çelik, “İmkânı olan kişilere sıcak bölgelere giderek birkaç gün tatil yapmalarını öneririz. Çünkü havadaki nem değişiklikleri insanın biyolojik ve hormonal sistemini de etkilemektedir. İmkânı olmayanların ise kendilerini mutlu ve iyi hissedecek aktivitelerde bulunması olumlu bir yaklaşım olacaktır. Bahar sendromu yaşayan insanlar daha çok yalnız kalmayı tercih ederler. Fakat diğer insanlarla iletişim halinde olmak bu tür durumlarda fayda sağlar. Ayrıca fiziksel, sosyal ve kültürel faaliyetlerde bulunmak insanlara kendilerini mutlu hissettirir” dedi.

Haberin detayları için tıklayınız

03.03.2020 / EF-Fatmanur Deveci
4.672 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.