Aşkın Beden Dili

Aşkın Beden Dili
14.02.2012
5.738
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Rektör Danışmanı ve Kişisel Gelişim Uzmanı Prof. Dr. Metin Işık, aşkın bedende nasıl dile geldiğini anlattı.

İlk Görüşte Aşk

Birçok Türk Filminin konusudur ‘Yıldırım Aşkı…’ Bir otobüste aniden karşınıza çıkan biri, apartman kapısını size açan yabancı insanı veya üniversite kapsına ilk adım attığınızda gördüğünüz sınıf arkadaşınızı; ilk gördüğünüz anda gözlerinizi o insandan alamadığınız  durumları anlatır bu sahneler… Bu sahnelerin hepsi yıldırım aşkını; hiç tanımadığınız ve bir anda aşık olmayı anlatan film kareleridir.

Filmlere çokça konu olan yıldırım aşkına insanların bir çoğu gerçekçi gözle bakmaz. Ama yine de “yıldırım aşkına tutulmam demeyin” sizde bir gün yıldırım aşkını yaşayabilirsiniz. Yapılan araştırmalar göre insanların %40’ı yıldırım aşkına tutuluyor diyen Işık,  “Ancak tanıdığınız, uzun zamandır aynı ortamı paylaştığınız insana aşık olma oranı ilk görüşte aşka  daha fazla” dedi.  İstatistiklere göre bir insanın uzun zamandır tanıdığı bir kişiye aşık olma ihtimali %60 ile yıldırım aşkından çok daha yüksek.

Aşk En Çok Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Madem konumuz aşk… peki, aşk denen mefhum nasıl ve hangi hallerde kendini gösterir?

Kişisel Gelişim Uzmanı Prof. Dr. Metin Işık, bunu şöyle cevaplıyor: “Konserler, mitingler ve lunaparklar gibi heyecan seviyesinin çok yüksek olduğu yerlerde kalp atışlarımız hızlanır. Heyecanımız karşımızdaki kişiye daha fazla ilgi duymamıza yol açar ve buna bağlı olarak da o kişiye aşık olma ihtimalimiz yükselir”

Aşık İnsan Nasıl Anlaşılır?

Bir konserde veya lunaparktayız. Peki, karşınızdaki kişinin size ilgi duyup duymadığını (aşık olup olmadığını!) bakarak birkaç saniyede anlamak istemez misiniz?

Bunun cevabının en çok gözlerde olduğunu anlatan Işık, “Gözlere, yüze, ellere ve parmaklara; kısacası beden diline bakarak bunu anlamanız mümkün” dedi.

Aşık olduğumuzda vücudumuzda bazı fizyolojik değişmelerin de görüldüğüne vurgu yapan Işık,  “dopamin ve nöropinefrin oranlarının yükselmesine bağlı olarak enerjimiz ve heyecanımız artar.  Uykusuzluk, hiperaktivite ve iştahsızlık ortaya çıkar” dedi.

Sık sık reklamlarda çikolata ve aşkı birlikte işleyen reklam karşımıza çıkar. Aslında bir bakıma doğru bir mesaj veriyorlar. Işık’a göre, çikolatada bulunan feniletilamin (FEA) maddesi aşık olma isteğini tetikliyor.

Peki Aşık Olduğumuzda Ne Olur?

Işık bu konuda ilk belirtinin ‘gözbebeklerinin büyümesi olduğunu söyledi. “Gözler kalbin aynasıdır. Heyecanlanan kişinin gözbebekleri büyür. Karşınızdaki kişi size bakarken gözbebekleri büyüyorsa bu onun size ilgi duyduğunun bir göstergesidir” diyen Işık, “Aşıkların saatlerce birbirilerinin gözünün içine bakması bir hayranlık belirtisidir.  Zira aşıklar heyecanla büyüyen gözbebeklerinin cazibesine kapılırlar” dedi.

Büyümüş göz bebeklerinin karşı cinse çekici geldiğini söyleyen Işık, Ayrıca duygusal yoğunluk yaşayan kişinin sol göz yuvasının büyüyüp irileştiğini ekledi.

Aşık olan insanın yüzündeki dikkat çekici diğer bir nokta ise: kirpikler. Işık, aşık bir kişinin kirpiklerinin normalden daha fazla titrediğin vurguladı.

“Romantik bir aşık heyecandan ellerini kontrol etmekte zorlanır” diyen Işık, bu nedenle aşık olan insanın eliyle koluna, bacağına, kulağına dokunma ihtiyacı duyduğunu belirtti.

Yüz İfadelerine Dikkat!

Aşık olan insanda göze çarpan en önemli nokta ise, yüz ifadeleri. Işık’ın anlatımıyla “Aşık olan kişi yüz ifadeleriyle orada, o kişiyle olmaktan mutlu olduğunu belli eder. Yüzde samimi ve tatlı bir ifade oluşur. Etrafa gülücükler saçar. Yüz ifadeleriyle ‘iyi ki burada ve seninleyim’ der. Bu gülücüklerin yapma mı yoksa gerçek mi olduğunu anlamak hiç de zor olmasa gerekir” dedi.

 

14/02/2012 – AB

 


5.738 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.