AR-GE İstişare Toplantısının ilki düzenlendi

AR-GE İstişare Toplantısının ilki düzenlendi

Sakarya Üniversitesi Teknokent, Sakarya’da faaliyet gösteren firmaların ar-ge ve tasarım merkezi temsilcilerinin katılımıyla önemli bir “Ar-Ge İstişare Kurulu Toplantısı” düzenledi. Toplantı, Sakarya Üniversitesi Personel Lokalinde gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasında Rektör Al, şunları söyledi: “İnsanlık tarihine şöyle bir baktığımızda geleneksel tarım toplumu olarak Türkler ve Müslümanlar çok başarılı işler yaptılar. Sanatta, bilimde, yönetimde ve her alanda güzel işler yaptılar. 1700’lerde bir kırılma oldu ve buhar makinesi icat edildi. Bu değişimi algılayamadıkları için bunun ağır maliyetini ödediler. Şimdi o sanayi toplumunun kaçırılmasının bir maliyetin bedelini ödemiş bir nesil var. Teknolojiyi yakalayamamanın maliyetini ödemişler. Örneğin 30 yıldır terörle mücadele ettik ve teknolojik üstünlüğümüz olmadığından mücadele zorlu geçti. Bugün İhalar ve sihalarımız var, terör örgütüne göz açtırmıyor. Ortada ciddi bir başarı var. Teknoloji her şeydir. Bütün düşünce tarzımızı, kutsal değerlerimizi, işlerimizi, ekonomimizi, yönetimimizi, devletimizi her şeyimizi etkileyen biçimdir.”

Rektör Prof. Dr. Hamza Al, “Göreve başladığımızda Sakarya Üniversitesi’ni Araştırma Üniversitesi statüsüne çıkarma hedefiyle yola çıkmıştık. Geçen süre zarfında yayınlar, projeler, araştırma gibi konuların daha fazla ön plana çıkması için gerekli alt yapıları oluşturduk. Şu an Sakarya Üniversitesi, araştırma üniversitesi olma yolunda izlemeye alınan altı üniversiteden biri oldu. Araştırma üniversite olma yolunda hızla ilerliyoruz” ifadelerini kullandı.

Araştırma Üniversitesi olmanın üniversite-sanayi iş birliğine yüksek katkı sağlayacağını vurgulayan Rektör Al, “Sektörün sorunu, proje araştırması esnasında yaşanan zorluklar. Bu aslında topluma hizmet, o yüzden araştırma üniversitesi unvanını almamız bu konuda çok önemli. Eğitim sadece dört duvar arasından ibaret değil. Sektörde çalışmak, alanda olmak da çok önemli. Eğitimde olduğu gibi projelerde de sanayi ve ticaretle iç içe olmalıyız” dedi.

Toplantıda teknokent ve faaliyetleri hakkında bilgi veren Sakarya Teknokent Genel Müdürü Dr. Yakup Köseoğlu, “Bugün burada bir araya gelmemizin amacı, ar-ge ve tasarım merkezlerinin ihtiyaçları doğrultusunda iş birlikleri oluşturmak, üniversite-sanayi iş birliğini güçlendirmek, ar-ge ve tasarım merkezlerinin karşılaştıkları problemlere çözüm bulmak, firmalar arası ortak proje ve iş birliklerini desteklemek ve ar-ge/tasarım merkezi olma yolunda yeni kuruluşlara destek olmak” diye konuştu.

Sakarya Teknokent’in üniversite sanayi iş birliği açısından kilit bir role sahip olduğuna vurgu yapan Dr. Köseoğlu, “Rektörümüz Prof. Dr. Hamza Al’ın koyduğu Araştırma Üniversitesi olma hedefi yolunda üniversite-sanayi iş birliğini geliştirecek güç kaynaklarından biri Sakarya Teknokent’tir. Bu açıdan Teknokent ve Sakarya Üniversitesi’nin kapıları sizlere sonuna kadar açık. Mekânın asıl sahibinin sizler olduğunun altını çizmek isterim” şeklinde konuştu.

 “Co-Work” etkinlikleri ile üniversite sanayi iş birliği ekosistemine önemli katkı sağladıklarını belirten Dr. Köseoğlu, “Sakarya Üniversitesi öğrencilerinin sanayiye yönelik araştırmalarını artırmak amacı ile Sakarya Teknokent ve Sakarya Üniversitesi ile düzenlenen Co-Work etkinliği sonucunda ‘Tübitak 2209-B Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Destekleme Programı’na toplam 127 proje ile başvuru yapıldı. Burada asıl amacımız son sınıf öğrencilerimizin sanayide yaşanan sorunlara çözüm üretmesi, sanayi için potansiyel yeni personeli kendi sahasında görmesidir” dedi.

Dr. Köseoğlu, “Çalıştayda, saygın kuruluşların katılımıyla farklı sektörlerin sürdürülebilirlik uygulamaları sunulacak ve işletmelerin sürdürülebilirlik stratejilerini geliştirmelerine katkı sağlanacaktır. Ayrıca, öğrenciler bu alanda bilgi-birikimlerini artırma fırsatı bulacak ve profesyonel sürdürülebilirlik uzmanları ile doğrudan görüşmeler gerçekleştirebilecek. Çalıştayın bir çıktısı olarak lisansüstü sürdürülebilirlik programının açılması planlıyoruz” dedi.

Etkinliğe otomotiv, makine, elektronik ve bilişim sektörlerinin önde gelen birçok şirketi katıldı. Her firma, kendi alanlarında gerçekleştirdikleri yenilikçi projeleri ve ar-ge çalışmalarını paylaşarak, diğer katılımcılara ilham verdi.

Toplantıya Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza Al, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emrah Doğan’ın yanı sıra Sakarya Teknokent Genel Müdürü Dr. Yakup Köseoğlu, Teknokent Genel Müdür Yardımcıları Doç. Dr. Sedat İriç, Doç. Dr. Beytullah Eren ve TTO danışmanı Prof. Dr. Adnan Derdiyok, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Özkan Toplan ile Sakarya Bilim ve Sanayi Şube Müdürü Mustafa Aydın hazır bulundu.

Toplantının sonunda, iş birliklerinin artırılması ve ortak projelerin geliştirilmesi için düzenli olarak bir araya gelinmesi kararı alındı. Katılımcılar, Sakarya Teknokent’in bu tür organizasyonlarla sektöre sağladığı katkılardan dolayı memnuniyetlerini dile getirdi.

Sakarya Teknokent’in ev sahipliğinde gerçekleşen bu toplantı, bölgedeki ar-ge kültürünün gelişmesi ve inovasyon çalışmalarının daha ileriye taşınması adına önemli bir adım olacak.

 


446 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.