Aile Yapısındaki Değişimler Konuşuldu

Aile Yapısındaki Değişimler Konuşuldu
18.04.2019
1.371
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Akademik ve Sosyal Gelişim Merkezi tarafından “Aile Politikaları ve Gelenek” başlıklı bir konferans düzenlendi.

SAÜ Hukuk Fakültesi Sabahattin Zaim Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe Balıkesir Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Fahri Çakı konuşmacı olarak katıldı. Aile yapısının değişimler gösterdiğini ve belli sorunlarla yüzleşmek zorunda kalındığını belirten Prof. Dr. Fahri Çakı, aile yapısının her toplumda farklı olduğunu ve bölgelere göre de değiştiğini belirtti. Prof. Dr. Çakı, “Sosyal bilimcilerin ve karar alıcıların kendi toplumlarındaki aile dinamiklerini yerli bir perspektifle incelemeleri ve uygun politikalar üretmeleri önemlidir” diye konuştu.

Değişim Sanayi Devrimiyle Başladı

Sanayi devrimiyle birlikte geleneksel büyük aile yapısından çekirdek aileye doğru hızlı bir geçiş olduğunu dile getiren Prof. Dr. Çakı, “21.yüzyılda çekirdek aile yapısı da giderek küçülmeye başladı. Alternatif aile formlarına yerini bırakarak ilerlemeye başladı. Ancak gerçek çok daha karmaşıktır ve birçok toplumda bütün bu aile formları ve farklı aile büyüklükleri eş zamanlı olarak varlığını sürdürür. Farklı pozisyonlar, dolayısıyla, aile ile ilgili bazen iyimser bazen karamsar tablolar çizilmesine de yol açar” ifadelerini kullandı.

Evlenme oranlarındaki düşüşün geleneksel olmayan aile formlarının doğuş ve yaygınlaşmasıyla ilişkili bir durum olduğunun altını çizen Prof. Dr. Çakı, geleneksel evliliğin hâlâ toplumda çoğunlukla tercih edilen aile kurma yolu olduğunu söyledi.

Evlilik dışı ilişkilerin Kuzey Avrupa ülkelerinde yaygın olduğunu ifade eden Prof. Dr. Çakı, “Kohabitasyon özellikle 20-34 yaş arası ve üniversite öğrencileri arasında daha yaygın olarak görülüyor. Sosyal gruplar arasında da yaygınlaşmakta olduğunu söyleyebilirim. Bu durum özellikle Danimarka, İzlanda, Norveç ve İsveç gibi Kuzey Avrupa ülkelerinde çokça görülmektedir. Buna karşılık, İtalya, Yunanistan, Polonya ve Slovak Cumhuriyeti’nde kohabitasyon Fransa ve Kuzey Avrupa ülkelerine göre daha az görülür. Türkiye’de ise bu durum diğerleriyle kıyaslanamayacak kadar nadir bir olaydır. Ülkemizde yaşayan gençlerin gerek dini inanışları gerekse aile terbiyeleri bu durumu hoş karşılamamaktadır” şeklinde konuştu.

Aile Yapısını Rollerin Değişmesi Etkiliyor

Aile içerisinde değişimlere yol açan faktörlerin başında aile içi rollerin ve değerlerin dönüşmesinin yer aldığını kaydeden Prof. Dr. Çakı konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Aile içindeki dönüşümün sebebi ideoloji ve değerlerdeki dönüşümdür. Özellikle feminizm, bireycilik ve eşitlik akımlarının önemli bir rol oynadığı söyleyebilir. Ancak, bazılarına göre ailenin krizi 1960’lardaki siyasi ve feminist radikalizmin etkisiyle doğmamıştır, doğrudan modernite ile başlayan bir süreç olmuştur. Kadınların eğitim ve iş yaşamına katılımlarının yükselmesine paralel olarak geleneksel aile-içi roller ve davranış kalıpları değişmektedir”

18.04.2019 – Bahadır Ulukaya

 


1.371 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.