“ABD Hegomanyasına Meydan Okuma: Türk Dış Politikasındaki Otonomi Arayışı Analizi”

“ABD Hegomanyasına Meydan Okuma: Türk Dış Politikasındaki Otonomi Arayışı Analizi”

Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Enstitüsü ve Bilgi Kültür Gençlik Derneği tarafından düzenlenen ORMER Kitap Konuşmaları’nın altıncısı, “ABD Hegomanyasına Meydan Okuma: Türk Dış Politikasında Otonomi Arayışı” başlığıyla gerçekleşti.

Konuşmacı, Dr. Öğr. Üyesi Hüsna Taş Yetim, “ABD Hegemonyasına Meydan Okuma” başlıklı kitabı üzerinden Türk dış politikasındaki otonomi arayışını detaylı bir şekilde ele aldı.  Etkinlikle katılımcılara Türkiye’nin uluslararası ilişkilerdeki dinamiklerini ve stratejilerini anlama fırsatı sunuldu.

Yetim çözümlemesinde, ABD-Türkiye müttefiklik ilişkilerindeki krizin arka planındaki detaylar açığa çıkararak, 1950’lerdeki yapıyı ve karşılıklı bağımlılık ilişkisini vurguladı. Yetim,  Türk dış politikasının otonomi arayışındaki kilit unsurları ele aldığı konuşmasında Hiyerarşik Teoriyi kullanarak, Amerika ve Türkiye arasında oluşan hiyerarşik yapıyı detaylandırdı.

Yetim, Türkiye’nin ABD ile uyumlu politika izleme eğilimini açıklamak adına NATO-SOFA anlaşması gibi önemli bağlantılara vurgu yaptı. Ancak, bu uyumun belli alanlarda Türkiye’nin muktedir devlet konumuna gelmesiyle gerçekleştiğine dikkat çekti.

Etkinlikteki söyleşide Yetim, muktedir devletin neden meydan okuduğunu açıklamak ve kendi kitabına bu ismi vermesinin nedenini açıklamak amacıyla “Meydan Okuma” kavramını farklı bir perspektiften ele aldığını belirterek, meydan okumanın, Türkiye’nin uluslararası alanda bağımsızlığını ve özgünlüğünü koruma çabalarının bir yansıması olduğunu vurguladı.

Program, katılımcıların ilgiyle takip ettiği soru-cevap kısmından sonra  son buldu.

Haber ve Fotoğraf : Deniz Ay USTA


612 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.