Abbas Güçlü: “Kendinizi Sınırlamayın”

Abbas Güçlü: “Kendinizi Sınırlamayın”
10.05.2019
1.335
A+
A-

Gazeteci Abbas Güçlü, eğitim sisteminin çağın ihtiyaçlarına göre yenilenmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Bir şeyler yapmak istiyorsanız kendinizi geliştirmelisiniz. Kendi alanlarınızın dışına çıkın. Değişik şeyler görün, öğrenin, tecrübe kazanın, donanımlı olun” dedi.

Sakarya Üniversitesi İletişim Fakültesince düzenlenen “Eğitimde Yeni Arayışlar” konferansına Gazeteci – Yazar Abbas Güçlü katıldı.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen konferansta konuşan Abbas Güçlü, eğitim ve ülkelerin kalkınmışlığı arasında ciddi bir ilişki olduğunu belirtti. Gelişmiş ülkelerin eğitimde üst seviyede olduğuna dikkat çeken Güçlü, “Yani ne kadar üretiyorsanız ve katkı sağlıyorsanız o kadar gelişmişsinizdir. Önceden bir şeylere ulaşmak şimdiki kadar kolay değildi. Şimdi sosyal medya var. Önceden bir yerde olay olduğunda haberi bize üç günde geliyordu. Şimdi ise sadece saniyeler alıyor” dedi.

“Okurken hayatın içine girin”

Eğitim sisteminde klasik eğitimin halen devam ettiğini belirten Güçlü, teknolojinin ve medyanın gelişmesiyle birlikte eğitim sisteminin de yenilenmesi gerektiğine işaret etti. Güçlü, “Eğitim sisteminin çağın ihtiyaçlarına göre olması gerekiyor. Biz üreten değil tüketen nesiller yetiştiriyoruz. Ben kimin ne ürettiğini sorgularım. Ülkemizde hala üretim odaklı bir eğitim yapmıyoruz. Süreler kısalıyor. Bir yerlere girmek istiyorsanız, bir şeyler yapmak istiyorsanız kendinizi geliştirmeniz gerekiyor. Kendi geleceğinize kendiniz yön vermeniz, kendinize hedefler belirlemeniz gerekiyor. Kendinizi yeterli donatıma getirmeniz gerekiyor. Ders süreleri daha da kısalacak, gidip hayatın içine gireceksiniz. Mezun olduğunuz zaman tecrübeli olacaksınız. Güncel bir olay olduğunda, toplumun içerisine girebilmek için olay o dersin içerisinde tartışılmalı” ifadelerini kullandı.

“Kendi alanlarınızın dışına çıkın”

Eğitimin sorunlarıyla yeteri kadar ilgilenilmediğine dikkat çeken Güçlü, eğitimin tamamıyla siyasi dengeler üzerine kurulduğunu, bunun da ilerlemeyi yavaşlattığını söyledi. Öğrencilere de tavsiyelerde bulunan Güçlü, şunları söyledi:

“Siz kendinizi ne kadar ciddiye alıyorsanız, kendi eğitim olanaklarınızı ne kadar ciddi yapıyorsanız, o kadar yol alırsınız. Hedefi belli olan insanın her zaman başarılı olduğunu gördüm. Her şey diplomayla olmuyor. Diploma olmadan da hiçbir şey olmuyor, ama diplomanın yanını, sağını, solunu da doldurmanız gerekiyor. Tecrübe gerekiyor. Hedefinizi belirlemeniz gerekiyor. Öncelikle o hedefe göre ilerlemeniz gerekiyor. Kendi alanlarınızın dışına çıkın. Sadece kendi fakültenizde sınırlı kalmayın. Değişik şeyler görün, öğrenin, tecrübe kazanın. Eğitim sistemi yerinde sayıyor. Bir üniversiteyi üniversite yapan kendi içindeki tecrübesidir. Bir öğrenciyi öğrenci yapan da kendi içindeki değerleridir. Diploma sahibi olmaktansa, donanımlı biri olmak, ‘ben şu işi daha iyi yapıyorum’ demek, diplomadan daha önemlidir. Alan derslerinin dışında farklı dersler alın, kendinizi geliştirin. Hepimiz yüksek yaşam standardı istiyoruz, ama hiç birimiz bunun için farklı bir şeyler yapmıyoruz. Diploması olan kaç milyon kişi işsiz kalıyor. Onlardan birisi siz olmayın. Eğitim sisteminin farkına varın. Eksiklerini görün. İyi bir eğitimin öncelikli görevi, insan yetiştirmek olmalıdır. Eğitimin tek şartı sınav olmamalıdır. Yeter ki ne istediğinizi bilin.”

10-05-2019 / ST


1.335 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.