AB Çok Büyük Prestij Kaybetti

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Filiz Cicioğlu, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma kararını değerlendirdi.

AB Çok Büyük Prestij Kaybetti
26.06.2016
925
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Filiz Cicioğlu, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma kararını değerlendirdi.

Cicioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AB’nin uzun bir üyeliğe sahip güçlü ülkelerinden biri olan İngiltere’nin ayrılma kararının Avrupa’daki pek çok ülkede deprem etkisi yarattığını söyledi. AB’nin çok büyük prestij kaybı yaşadığını vurgulayan Cicioğlu, bu prestij kaybını yok etmek için çeşitli önlemler alması gerektiğini kaydetti. Cicioğlu, İngiltere’nin ayrılma kararının AB entegrasyonunda aykırı kesimin ortadan kalkmış olmasının, Avrupacı kanadı güçlendirebileceğini belirtti.

Yaklaşık 65 yıllık AB tarihinde ilk defa böyle bir şeyin yaşandığını vurgulayan Cicioğlu, “Bu, AB’yi son derece etkileyecek bir karar ki burada bunun bir domino etkisi yaratıp yaratmadığı, çok konuşulan konular arasında geliyor. Bu anlamda İngiltere’yi de pek çok açıdan etkileyecek bir karar. Tabi İngiltere’nin güçlü bir ülke olarak AB’ye yaptığı çok ekonomik katkı vardı. Öncelikle bu katkılardan kurtulacak ancak tabi ekonomik anlamda olumsuz etkisi de olacak. Yani bundan sonra AB ülkelerinin İngiltere’ye ticaretinde tarife uygulayacak olması, İngiliz ekonomisi açısından sorun teşkil edecek gibi görünüyor.” diye konuştu.

Aşırı sağ yükseliyor

Filiz Cicioğlu, AB içerisinde İngiltere’yi birçok konuda takip eden ülkelerin varlığına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir Avrupacı, bir Atlantikçi dediğimiz iki kanat vardı. İngiltere’nin başını çektiği kanada biz, ‘Atlantikçi kanat’ diyorduk. Yani ABD ile daha yakın ilişkiler içerisinde olunmasını isteyen grup vardı. İngiltere, bildiğiniz gibi Schengen Antlaşması’na, para birliğine katılmayan ülkelerden bir tanesiydi. Bu konuda İngiltere’yi takip eden ülkeler vardı. Bu ülkelere de bir kapı açmış oldu aslında ya da bu durum, bu ülkelerin AB içerisindeki pozisyonunu daha da zorlaştırmış oldu. Yine, AB içerisindeki milliyetçilik rüzgârlarını hareketlendireceğini düşünüyorum. Avrupa’da son yıllarda sağın aşırı yükselişi söz konusu. Bu da Fransa, Hollanda, Almanya ve belki de Avusturya gibi ülkelerde siyasetçileri epey zorlayacak gibi görünüyor. Olumlu taraftan bakmak gerekirse, bu karar domino etkisi yaratmaz, diğer ülkelere öncülük etmezse, biz hep İngiltere’ye ‘AB’nin yaramaz çocuğu’ diyorduk, onun ayrılmış olması, bir taraftan entegrasyonu da hızlandırabilir. Bunları hep yaşayıp göreceğiz. AB entegrasyonunda aykırı kesimin ortadan kalkmış olması, belki Avrupacı kanadı güçlendirecektir.”

İlişkiler devam eder

Ayrılma kararının Türkiye’ye etkisinin kısa vadede olumsuz olacağını düşündüğünü belirten Cicioğlu, AB’nin enerjisinin büyük kısmını İngiltere’nin ayrılmasına ve diğer ülkelerin bundan etkilenmemesine harcayacağını dile getirdi.

Cicioğlu, “AB yetkilileri, İngiltere’nin ayrılma kararı sürecinin hızlandırılacağını söyledi. Dolayısıyla bundan sonra İngiltere, AB ile yeni bir ilişki kurmak durumunda. ‘AB’den çıktı’ diye ilişkileri kesecek durumda değil. Bağımsız ülke olarak ilişkileri devam ettirecek. Bu anlamda İngiltere, Türkiye’ye örnek bir ilişki modeli oluşturabilir. Ben, Türkiye’nin bundan sonra müzakere sürecini devam ettireceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

25/06/2016 //
925 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.