6. Ortadoğu’da Siyaset ve Toplum Kongresinin İlk Oturumu Başladı

6. Ortadoğu’da Siyaset ve Toplum Kongresinin İlk Oturumu Başladı
11.11.2022
616
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Ortadoğu Enstitüsü (ORMER) tarafından düzenlenen 6. Ortadoğu’da Siyaset ve Toplum Kongresinin ilk oturumu başladı. Üç gün sürecek kongrede Ortadoğu bölgesini şekillendiren gelişmeler ve Avrupa ve Osmanlı Devleti’nin tarihi etkileri konuşulacak.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen kongrenin açılışına Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden  (ODTÜ) Prof. Dr. Ahmet Nuri Yurdusev konuşmacı olarak katıldı. Osmanlı ve Avrupa’nın Etkileri başlıklı açılış konuşmasında 20.yüzyılda modern Ortadoğu yapısının oluşturulmasında etkili olan olguları inceleyen Prof. Dr. Yurdusev, Ortadoğu’nun şekillenmesinde Avrupa ve Osmanlı Devleti’nin tarihi etkilerini değerlendirdi.

Prof. Dr. Yurdusev modern Ortadoğu’nun kökenlerinin üç farklı kategoride aranabileceğini belirterek, bunların bölgesel dinamiklere, Osmanlı’nın etkisi ve dönem Avrupa’sının bölge ile etkileşimlerine dayandırıldığını anlattı. Prof. Dr. Yurdusev konuşmasında bu etkileşimlerin Osmanlı etkisine ve Avrupa müdahalelerine odaklandığını söyleyerek, Osmanlı’nın klasik dönem iç yönetim sınırları ve sonraki dönemlerde uygulanan vilayet sisteminin Ortadoğu’daki bölgeselleşmenin yolunu açan etkilerden biri olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Yurdusev konuşmasının devamında Avrupa’nın etkilerini devlet formasyonu, milliyetçilik, sekülerlik ve radikalizm perspektifinde inceledi. Ortadoğu ve Avrupa’dan davetlilerin yer aldığı ve üç gün sürecek kongrenin sonraki oturumlarında bölgeyi şekillendiren güncel ve tarihi gelişmeler ele alınacak.

11-13 Kasım 2022 tarihlerinde düzenlenecek kongrenin ilk günü yüz yüze, son iki günü ise çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek.

 

 

 
616 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.