16. Endüstri Mühendisliği Günleri Tamamlandı

16. Endüstri Mühendisliği Günleri Tamamlandı
23.02.2017
1.598
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Topluluğu’nun bu yıl 16’ncısını düzenlediği “Endüstri Mühendisliği Günleri” sona erdi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen ve üç gün süren programda, her oturumda farklı bir sektör mercek altına alındı. Alanlarında uzman mühendisler, akademisyenler, müdürler, şirket ve fabrika yöneticileri, “Yarının Sınırında” sloganıyla gerçekleştirilen etkinlikte sanayiye, ekonomiye, bilime ve mühendisliğin geleceğine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Etkinliğin ilk gününde bilişim, tekstil ve e-ticaret sektörlerinden kurumsal firma yetkilileri söz aldı. Konuşmacılardan Dell EMEA (Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) bölgesi müşteri danışmanı Didem Duru, öğrencilere iş hayatına nasıl atıldığını anlattı ve iş hayatında yaşadığı deneyimlerinden bahsetti. Duru, “Yurt dışına gitmek isteyen öğrencilere şunu söylemek istiyorum. Sadece tecrübe olsun diye gitmeyin. Yurt dışında kariyerinizde yükselmenizi sağlayacak bir iş varsa işte o zaman bu fırsatı kaçırmayın” dedi.

Tekstil en büyük gelir getirici sektör

Beymen Operasyonel Mükemmellik ve Süreç Geliştirme Müdürü Bahar Yıldırım ise konuşmasında öğrencilere iş hayatını, tekstil sektörünü, Türkiye’deki tekstil sektörünün gelişimi ile tekstil sektörü ve endüstri mühendisliği arasındaki ilişkiyi anlattı. Türkiye’de tekstilin 80’li yıllardan sonra ihracatın en önemli kalemi haline geldiğini belirten Yıldırım, “Serbest piyasa ekonomisine dayalı dışa açılma ve ihracatı teşvik politikalarıyla birlikte tekstil ve hazır giyim ihracatı bu yıllarda önemli oranda arttı. 1980’li yılların başında daha çok iplik, elyaf, kumaş ihraç eden Türkiye, 1980’lerin ortasında ise daha fazla hazır giyim ihraç etmeye başladı. Türkiye ekonomisinin lider sektörlerinden birisi olan tekstil, en büyük gelir getirici sektördür. İhracat gelirinin yüzde 23’e yakınını oluşturmaktadır ve sektörde yaklaşık 2 milyon kişi çalışmaktadır” diye konuştu.

Endüstri 4.0 ve yapay zekâ

Etkinliğin ikinci gününde ise endüstri 4.0 konusu işlendi. Piyano dinletisi ile başlayan etkinlikte ilk olarak söz alan Siemens Satış Bölge Müdürü Osman Çağlar Özer, Endüstri 4,0’ın evrim mi yoksa devrim mi olduğu konusunda tartışmalar bulunduğunu söyledi. Özer, “Endüstri 4.0 öncesinde de programlanabilir kontroller, robotlar ve sensörler vardı. Bugün bunlar hala var. Endüstri 4.0 küçük değişiklikler yaparak hayatımıza giriyor. Dolayısıyla bunun bir devrim olmadığına, evrim olduğuna hemfikiriz. Endüstri 4.0’ı tamamlayacak ve devrim olmasını sağlayacak olan yapay zekâ, şimdi deneniyor. 2020-2025 gibi hayatımıza girmesi bekleniyor” ifadelerini kullandı.

Üretim hala önemli

Arçelik Ürün Teknolojisi Müdürü Mustafa Esenlik ise endüstri mühendisliğinin dünyada üretim alanında da hala etkin olduğunu belirterek, “Dünya ticaretinin yüzde 70’i üretim alanında. Yazılım ise bunun içinde yüzde 15’i bulmaz. Dünyada dönen paranın ve üretilen değerin büyük kısmı hala üretimde” dedi.

Etkinliğin son gününe katılan Netlog Lojistik Grup Müdürü Osman Teker, lojistiği ve lojistik sektörünü anlattı. Küresel rekabetin, işletmelerin işlerini daha hızlı, daha ucuz ve daha kaliteli yaparak daha kısa zamanda teslim etmeye zorladığını belirten Teker, “Bu alanda lojistik hizmetin kalitesi özellikle uluslararası pazarda rekabet edebilmenin önemli bir unsuru haline gelmiştir” dedi.

Otokar Tank Planlama Müdürü Eylem Altıntaş ise savunma sanayi konusunda bilgiler verdi. Altıntaş, Altay tankı projesinin Türkiye’yi hem teknoloji hem de silah gücü olarak dünya ülkeleri arasında farklı bir konuma getireceğini söyledi.

22-02-2017 / A. Kayra
1.598 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.