100 Yıl Önce Türkiye’de Siyaset

100 Yıl Önce Türkiye’de Siyaset
10.05.2019
1.426
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Politika Akademisi Öğrenci Topluluğu tarafından “100 Yıl Önce Türkiye’de Siyaset” isimli bir konferans düzenlendi.

SAÜ Hukuk Fakültesi Sabahattin Zaim Konferans Salonunda yapılan konferansa Türkiye Günlüğü Dergisi Genel Yayın Müdürü Dr. Mustafa Çalık konuşmacı olarak katıldı.

Açılış konuşmasını yapan SAÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Davut Dursun, Türkiye Günlüğü Dergisi ve başarıları hakkında öğrencileri bilgilendirdi. Türkiye’nin siyasi tarihini kısaca anlatan Prof. Dr. Dursun, toplumun son bir asır içerisinde birçok değişiklik yaşadığını, dolayısıyla sorunların kökenine inerek 100 yıl öncesindeki siyasetin tartışılmasının doğru ve yararlı olacağını belirtti.

Konuşmasına Türkiye’de 100 yıl önceki siyaseti öğrenmenin ve bilmenin önemini belirterek başlayan Dr. Mustafa Çalık, “Yaşadığımız süreç, 100 yıl önceki İkinci Meşrutiyet döneminin eseridir. Bu dönem, Türk siyasi ve fikir hayatının laboratuvarıdır. Bu dönemi doğru değerlendirmeden, sonraki dönemleri fazla anlamamız mümkün değildir” dedi. Despotluğun diktatörlük olmadığını belirten Dr. Çalık, Türkiye’de Tanzimat Döneminde despotluğun hâkim olduğunu ve 1839 yılından sonra aydınlanmış despotizmin ortaya çıktığını söyledi.

Batı’nın ortaya çıkardığı tarihi birikimin çoğulcu demokrasilerde değil aydınlanmış despotizm içinde meydana geldiğini ifade eden Çalık, Osmanlı’nın 19’uncu ve 20. yüzyıllarının da benzer bir sistem içinde geçtiğini, bugünkü siyasi sorunların o dönemden kaldığını söyledi. Her ülkenin yakın geçmişinin tartışma konusu olduğuna değinen Çalık, ülkelerin tarihi olaylarının birbirlerini etkilediğini, tartışmaların olması gerektiğini, olaylara başkasının gözünden bakmanın önemli olduğunu anlattı.

Konferansın sonunda Dr. Mustafa Çalık’a plaketi takdim edildi.

10-05-2019 / Kebire K.


1.426 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.