1 Aralık Dünya AIDS Günü

01.12.2015

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) tarafından, 1 Aralık Dünya AIDS Günü sebebiyle bir konferans düzenlendi.

Sakarya Üniversitesi SHMYO Konferans Salonu’nda, “Sıfır Bulaşa Doğru, Bilinçle” sloganıyla gerçekleştirilen etkinlikte, SAÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Altındiş konuşmacı olarak yer aldı.

Öğrencilerin birey ve sağlık çalışanları olarak konuya ilişkin farkındalıklarını oluşturmak, bu konuda bilgi ve bilinç sağlamak amacıyla gerçekleştirilen etkinlikte Prof. Dr. Altındiş, dünyada AIDS olguları, yaygınlığı, korunma yolları ve bulaşma yolları konularında öğrencileri bilgilendirdi. Prof. Dr. Altındiş, “HIV, vücudun bağışıklık sistemini zayıflatır, hastayı tedavi edilemez enfeksiyon ve kansere yatkın kılar. Konu hakkındaki yanlış ve eksik bilgi veya bilgisizlik, hastalığın tüm dünyada hızla yayılmasına yol açmıştır” şeklinde konuştu.

Erken tanı ile virüs kontrol altına alınabilir

Hasta sayısının her yıl giderek artış gösterdiğini vurgulayan Prof. Dr. Altındiş, “Daha çok korunmasız cinsel temas, ortak paylaşılan enjektörler, damar içi madde kullanımı, gebelik ve doğum sırasında anneden bebeğe ve kan transfüzyonu gibi nedenlerle olabilmektedir. Bu bulaşma yolları ile HIV enfeksiyonu tüm yaş gruplarında görülebilir. Ancak günümüzde bu enfeksiyonu engelleyebilecek aşı maalesef bulunmamaktadır” ifadelerini kullandı.

Dünya genelinde hastaların yarısının hastalıklarını bilmediğinden bahseden Altındiş, erken tanının çok önemli olduğunu ve erken tanı ile virüsün daha erken kontrol altına alınabileceğinin mümkün olduğunu söyledi.

01/12/2015 – EU