YTB Başkanı PESA’da Konuştu

03.03.2014

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’na (YTB) atanan Doç. Dr. Kudret Bülbül, Sakarya’da Politik Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi’nde (PESA) konuştu.

Sayıştay Üyesi Dr. Zekeriya Tüysüz, BDDK Daire Başkanı Yakup Asarkaya, Sakarya Üniversitesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Kadir Ardıç ve öğretim üyelerinin katıldığı toplantıda YTB’nin görev alanı ile ilgili olarak sivil toplum örgütlerine, düşünce kuruluşlarına ve akademik camiaya da önemli sorumluluklar düştüğü vurgulanarak, bu konuda yapılabilecekler konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.

Son yıllarda TİKA ve Yunus Emre Kültür Merkezlerinin yurtdışında önemli hizmetler verdiğini belirten Doç. Dr. Kudret Bülbül, “TİKA ile YTB birbirini tamamlayan kurumlar olarak görülebilir. TİKA’nın hizmetlerini belediyelerin yol-su-kanalizasyon gibi altyapı hizmetlerine benzetirsek, YTB, sosyal ve kültürel hizmetler gibi üst yapı hizmetlerini ifa etmektedir” dedi.

“Yeni Türkiye bir süredir öncelikle medeniyet havzasında aktif rol üstleniyor” vurgusunu yapan Bülbül, resmi kurumların çabasının gerekli olsa da yeterli olmadığını, ABD ve Avrupa’nın gelişmiş ülkelerinin yaptığı gibi Türkiye’nin de birikiminin bu alana aktif bir şekilde kanalize edilmesi gerektiğini söyledi. Yurtdışındaki Türklerin bulundukları ülkelerin ticari hayatına girmekte daha hevesli olurken düşünce dünyasına katkı sağlamada ve medeniyet perspektifimizi temsil etmede aynı duyarlılığı gösteremediklerini belirten Doç. Dr. Kudret Bülbül “Resmi kurumlar bir gayret içinde. Ancak sivil kuruluşların atacakları adımlar zeminin daha sağlam olmasına ve uzun dönemde daha verimli sonuçlar alınmasına yol açacaktır” şeklinde konuştu.

PESA Başkanı Prof. Dr. Fatih Savaşan ise “PESA olarak Sakarya Üniversitesi’nin birikimini bir think-tank titizliğinde Türkiye’ye ulaştırmak amacındayız” dedi. Yaklaşık bir yılı geride bırakırken sosyal ve ekonomik alanları kapsayan biri yerel ikisi ulusal üç rapor açıkladıklarını belirten Savaşan “altyapı çalışmalarının ardından şimdi sıra yeni bir organizasyon ile daha etkili bir düşünce kuruluşu olmaya geldi” şeklinde konuştu.

03/03/2014 – ST