Yağışlı

Yazar Yenişehirlioğlu 2. Abdülhamid Dönemini Anlattı

25.12.2019

Sakarya Üniversitesi Yedi Hilal, Yedirenk Uluslararası Öğrenci ve Genç İHH topluluklarınca “2. Abdülhamid Han Dönemi” etkinliği düzenlendi.

SAÜ Hukuk Fakültesi Sabahattin Zaim Konferans Salonunda düzenlenen ve yazar Bahadır Yenişehirlioğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, öğretim üyeleri, öğrenciler ve çok sayıda izleyici yer aldı.

Yazar Bahadır Yenişehirlioğlu, oyuncu olarak da yer aldığı Abdülhamid Han’ın hayatını anlatan “Payitaht Abdülhamid” dizisinin içeriğinden, karakterlerinden ve Abdülhamit Han’ın tarihteki yerinden bahsetti. Yenişehirlioğlu, “Bu kadar padişah varken Abdülhamit Han’ın neden yayına çıkarıldığı sorusu çok sık karşımıza çıkabiliyor. Abdülhamit Han döneminin anlatılması, uzun çalışmalar ve tartışmalardan sonra ortaya çıktı. Çünkü o dönemde oynanan oyunlarla bugün oynanan oyunların birbirine çok benzediğini görüyoruz. Karakterler, dönemler belki oyun kurucular değişmiş, ama felsefe olarak hiç değişen olmamış” diye konuştu.

Türkiye’de yapılan resmi tarih – saklı tarih tartışmasının büyür sorun olduğunu ifade eden Yenişehirlioğlu, “Bir ulus devlet oluşturmak adına kırmızı çizgi çizip, kırmızı çizgiden sonrasını milat kabul edip, yüzünüzü Batı’ya döndüğünüz takdirde aydın, çağdaş, batılı ve modern olacağınıza inandırılıp, Batı’nın bütün değerlerini kutsayarak köpürtmek ve yüceltmek üzerine bir nesil inşa etmeye çalıştığınızda, ulu çınarın köklerine kezzap dökmüş oluyorsunuz. Çınarın köklerini kuruttuğunuzda dallarının uzaması, yeşermesi mümkün mü? En büyük sıkıntımız buydu. Yeryüzünde bizim kadar kendi tarihi ile kavgalı, kendi tarihini kötüleyen başka bir millet göremezsiniz. Batılı olmak dedikleri, medeni olmak diyerek gösterdikleri felsefe olarak Roma da, felsefe olarak Yunan’dan geliyor. Nasıl modern, çağdaş, insan haklarıyla alakalı bir medeniyeti bana kök olacak” ifadelerini kullandı.

Etkinlik Yazar Bahadır Yenişehirlioğlu’na plaket takdimi ile son buldu.

25-12-2019 / Mehmet Özberk