Türkçe Öğreticileriyle Öğretmenler Günü Kahvaltısı

Sakarya Üniversitesi Türk Dili Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezinde (TÖMER) görevli uluslararası öğrenciler, Türkçe ve Türk kültürü öğreten öğretim görevlileri, Öğretmenler Günü dolayısıyla kahvaltılı toplantıda bir araya geldi.

Türkçe Öğreticileriyle Öğretmenler Günü Kahvaltısı
26.11.2019

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Temel Gürdal ve Genel Sekreter Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Kahraman’ın da katıldığı toplantıda, Öğretmenler Günü’nün ve uluslararası öğrencilere Türkçeyi ve Türk kültürünü öğreten öğreticilerin yaptıkları işin önemi dile getirildi.

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, göreve geldiklerinden beri uluslararası öğrencileri çok önemsediklerini, uluslararası öğrencilere yönelik halen bir takım yeni çalışmalarının da devam ettiğini dile getirdi. Rektör Savaşan, “Bu anlamda TÖMER ve TÖMER’de verilen eğitim de bizim için çok önemlidir. Çünkü uluslararası öğrencilerin ilk tanıştıkları kişiler sizlersiniz. Bu öğrenciler üniversitemizi ve Türkiye’yi sizler aracılığıyla tanımakta, sizlerden aldıkları eğitim ile Türkçeye ve Türkiye’deki eğitim sistemine dair akademik bir alt yapı oluşturmaktadırlar. Bu alt yapı ne kadar sağlam olursa uluslararası öğrencilerin başarısı da o kadar yüksek olur. Yaptığınız işin öneminin farkında ve bilincinde olduğunuzu biliyoruz. Sizlerin görevi onlara sadece Türkçe öğretmek değil, onların karşılaştığı her türlü engel ve zorluklarda sabırla onlara destek vermektir. Bütün bunlar da bir aile ortamında gerçekleşir. Böyle bir aile ortamını da oluşturduğunuzu ve oluşturacağınızı biliyorum. Bu vesileyle Öğretmenler Günü’nüzü kutluyor, başarılı ve huzur dolu bir eğitim dönemi diliyorum” dedi.

Sakarya Üniversitesi TÖMER Müdürü Doç. Dr. Alpaslan Okur ise kahvaltıda yaptığı konuşmada, 24 Kasım’ın hem hafta sonuna hem de birinci kur sınavlarına denk gelmesi sebebiyle programı iki gün gecikmeli yaptıklarını belirterek, “Elbette üniversitemizdeki tüm öğretim üyeleri birer eğitimcidir. Fakat ‘Öğretmenler Günü’ kavramı daha çok Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki öğretmenlerle özdeşleşmektedir. Üniversitemiz özelinde değerlendirildiğinde ise öğretmenlik kavramını en temel anlamda karşılayan eğiticiler, uluslararası öğrencilere Türkçe ve Türk kültürünü öğreten sizlersiniz. Çünkü çocukluğumuzdan beri duyduğumuz Hz. Ali’ye ait ‘Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum’ sözünü en gerçekçi anlamda sizler karşılıyorsunuz. Bir hafta öncesine kadar bizleri hiç tanımayan uluslararası öğrencilere tek tek alfabemizi öğrettiniz. İlk kelimelerimizi, inancımızı, değerlerimizi ve kültürümüzün temellerini öğrettiniz. Bundan sonra da daha öğretecek çok şeyimiz var” dedi.

2019-2010 Eğitim Öğretim Yılında 700’e yakın uluslararası öğrencinin tercih ederek kayıt yaptırdığı Sakarya Üniversitesi’nde, 65 ülkeden 470 öğrenci hiç Türkçe bilmedikleri için Sakarya Üniversitesi TÖMER’de bu yıl Türkçe hazırlık alıyor.

26-11-2019  / ST