Hafif Sağanak

Boşanma Çalıştayı Düzenlendi

10.03.2020

Sakarya Üniversitesi Kadın Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (SAÜKAM) tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir çalıştay düzenlendi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleşen çalıştaya Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan ve eşi Sema Savaşan, Sakarya Vali Yardımcısı Mehmet Fatih Çiçekli ve eşi Söğütlü Kaymakamı Esengül Korkmaz Çiçekli, SAÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Temel Gürdal ve Prof. Dr. Barış Tamer Tonguç’un eşleri, çeşitli dernekler ile sivil toplum kuruluşları katıldı. Panel şeklinde başlayan çalıştayın ilk oturumunun moderatörlüğünü SAÜ İletişim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Nesrin Akıncı Çötok yaparken, Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İhsan Çapcıoğlu, SAÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Tayfun Amman ve İstinye Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Alev Erkilet konuşmacı olarak yer aldı.

“Aile kavramı sevgi olmadan sürdürülemez”

Sözlerine sosyal medya ve günümüz aile yapısından bahsederek başlayan Prof. Dr. İhsan Çapçıoğlu, “Yeni medyaya herkes kolaylıkla ulaşıyor. Bu durumun aile değerlerimizi aşındırdığını görüyoruz. Çünkü aile içi iletişimimiz günden güne zayıflıyor. Evlilikte en önemli nokta, sağlıklı, nitelikli ve iletişimi kuvvetli bir birliktelik. Aile kavramı sevgi olmadan asla sürdürülemez” dedi. Ayrıca yeni medya ve günümüz insanları üzerine de konuşan Çapçıoğlu, “Yeni medya benmerkezci kişileri ortaya çıkardı. Bu kişiler sabırsız ve çevreye karşı duyarsız durumda. Bu durum ailelerde de bu şekilde. Ailelerdeki çözünmeler sadece boşanmadan ibaret değil. Aynı evde olsalar dahi psikolojik olarak aynı evi paylaşmayan birçok aile var. Onaylanma ve beğenilmeyi talep eden bir toplum yapımız var. Bu bağlamda sosyal medyayla benzerlik gösteriyoruz ve sağlıklı ilişkiler kuramayınca kendimizi sosyal mecralara atıyoruz. Yeni medya her gün artan bir güce sahip. Bu yüzden ebeveynlerin çocuklarını daha iyi anlaması ve daha sağlıklı iletişim kurabilmeleri için dijital medya okuryazarlığı eğitimi almaları gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

“Boşanma sonrası yoksulluk yaşanmaması için önlem alınmalı”

Çalıştayda konuşan Doç. Dr. Alev Erkilet, boşanma sonrasındaki süreçte kadının başına gelen olaylar hakkında değerlendirmelerde bulundu. Doç. Dr. Erkilet, kadınların bu dönemlerde erkeklere oranla daha duygusal olduklarını dile getirerek, “Boşanma sonrası kadınlar ekonomik anlamda çok büyük zorluklarla karşılaşabiliyor. Belirli bir yaştan sonra çalışmak kolay olmuyor. Boşanma sonrası erkeğin maddi gücü çekildiği için kadınlarda yoksulluk süreci başlamış oluyor. Yapılan araştırmalara göre kadın, çocuğunun mağdur olmaması için daha fazla çalışıyor ve bu durum kendisini hem fiziksel hem de duygusal olarak yıpratıyor. Boşanma sonrası yoksulluk yaşanmaması için önlem alınmalı. Kadınların eğitime erişimi artırılmalı, ayrıca aldığı eğitimden ekonomik kazanç elde etmesi sağlanılmalı” dedi.

“Farkındalık artacaksa bir gün değil her gün kadınlar günü olsun”

Panelde yer alan son konuşmacı Prof. Dr. Tayfun Amman ise ‘Modernliğin Kültürel Dinamikleri Ve Ailenin Kırgınlaştırılması’ üzerine konuştu.  Sözlerine sosyal farkındalık artacaksa bir gün değil her gün kadınlar günü olsun diyerek başlayan Prof. Dr. Amman, “Aile kavramı çok değerli bir kavramdır. Fakat son zamanlarda bu kavramının kırgınlaştığını görüyoruz. Günümüzde birçok evlilik boşanmayla sonuçlanmakta. Boşanmaya giden bir evliliğin olması, eşlerden en az birinin bu evlilikten memnuniyetsiz olduğunu bize gösterir. Memnuniyetsiz olan bu kişilere biz ‘başlatıcı’ adını veririz. Başlatıcı öncelikle sorunları düzeltmeye çalışır. Fakat düzeltemezse karşılıklı olarak birbirlerine dair olumsuz notlar kafalarında iyice yer eder. Son olarak ise boşanma sonrası maddi hesaplama süreci başlar. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2017 yılındaki verilerine göre boşanmalara; sorumsuzluk, ilgisizlik, ekonomik yetersizlik, alkol kullanımı, madde bağımlılığı,  şiddet, aldatma ve saygısız davranma gibi sebeplerin yol açtığını görmekteyiz” dedi.

Çalıştayın ikinci oturumu forum şeklinde Rektörlük Senato Salonunda gerçekleştirildi. Foruma Aile Bakanlığından Emel Çelik, Sakarya Müftülüğünden İl Müftü Yardımcısı Ravza Cihan, Sakarya Barosundan Asena Burak, Sakarya Aile Derneğinden Döne Yazıcı, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM), Emniyetten Turgut Cak, Kadın ve Demokrasi Derneğinden (KADEM) Canan Sarı,  Yetim Öksüz Çocuklar Eğitim ve Yardımlaşma Derneğinden (YÖÇEYDER) Fahriye Girgin Platin, İlim ve Hikmet Vakfından Kübra Yakar, Sakarya İl Milli Eğitim Müdürlüğünden Elif Sur, Sosyolog Hilal Zülal Kaya ve misafirler katıldı.

“Evlilik öncesi eğitim zorunlu olmalı”

Foruma katılan Elif Sur boşanma sürecinde en çok etkilenen kişilerin çocuklar olduğuna dikkat çekerek, “Boşanma konusuna ilkokul öğrencisi ile lise öğrencisinin tepkileri aynı değil. Lise öğrencisi bu durumu daha çabuk hazmedebilirken, ilkokul öğrencisi ise kendini anlatamamakta. Boşanmak çok zor ve yıpratıcı bir süreç. O yüzden evlilik öncesi eğitim zorunlu hale getirilmeli” dedi.

“Kadın vatandaşlarımız bilinçleniyor”

Forumda konuşan Turgut Cak, 2016 yılından günümüze kadar bürolarına gelen şikâyetler hakkında bilgiler verdi. Cak, “Kadına şiddet oranları değil, resmi kurumlara gelen şikâyet oranları artıyor. Bu durum kadın vatandaşlarımızın bilinçlendiğini gösteriyor” şeklinde konuştu.

“Boşanmada olumsuzluğu çocuk yaşar”

Konuşmasına YÖÇEYDER hakkında bilgiler vererek başlayan Fahriye Girgin Platin, “Boşanma durumunda sadece anne ve baba ile değil, aynı zamanda anneanne, babaanne, dede, hala, teyze, kuzen ile de mesafe açılır. Genellikle boşanma sürecinde olumsuzluğu yaşayan kişi çocuktur” dedi.

Karşılıklı sohbet ve soru cevap şeklinde devam eden çalıştay, plaket ve hediye takdiminin ardından sona erdi.

10.03.2020 / Behlül Koçdemir – Mevlüt Can Özçelik

Mevlüt Can Özçelik