Sisli

Sakarya Üniversitesi’nden İsrail’e Kınama

25.07.2018

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Senatosu, İsrail Parlamentosu’nun ‘Yahudi ulus devlet’ kararını kınadı.

Rektör Prof. Dr. Fatih Savaşan başkanlığında 23 Temmuz Pazartesi günü toplanan SAÜ Senatosu aldığı 1 nolu kararla İsrail Parlamentosu’nun 19 Temmuz 2018 tarihinde kabul ettiği ‘Yahudi Ulus Devleti Yasası’nı sert bir şekilde kınadı.

Sekiz ayrı dilde yayımlanan kınama bildirisinde yasanın evrensel hukuk ilkelerine aykırı olduğunun vurgulandı. Bildiride şu ifadelere yer verildi:

“İsrail Parlamentosu’nda çok az bir oy farkıyla kabul edilen Yahudi Ulus Devleti Yasası, evrensel hukuk ilkeleriyle ve Birleşmiş Milletlerin yasal ve ahlaki sistemiyle çatışmaktadır. Bu yasa ile İsrail vatandaşı Filistinlilerin hakları yok sayılmakta, Arapça resmi dil statüsünden çıkarılmakta, İsrail’in işgal altında tuttuğu Kudüs şehri başkent olarak ilan edilmekte, 1948’den beri yerlerinden çıkartılan Filistinlilere geri dönüş hakkı verilmezken, dünyanın her yerinden geri dönüş hakkı yalnızca Yahudilere verilmekte ve Birleşmiş Milletler kararlarıyla hukuk dışılığı tescil edilmiş yerleşimler teşvik edilmektedir. Öte yandan yasada kendi kaderini tayin hakkının sadece Yahudilere yönelik bir hak olarak tanımlanması ise yalnızca Filistinliler açısından değil uzlaşma ve çözüm kültürüne, bir arada yaşama inancına sahip Yahudi vatandaşlar için de kabul edilebilir nitelikte değildir.

Bilim insanları olarak İsrail Parlamentosu tarafından kabul edilen, fiili olarak Filistinlilere yönelik hukuk dışı uygulamalara yasal zemin hazırlanmasını amaçlayan söz konusu yasayı kınıyoruz.”