Yağışlı

Rektör Savaşan’dan Büyükşehir Akademi’de Açılış Dersi

07.11.2019

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, Sakarya Büyükşehir Belediyesince (SBB) düzenlenen “İslami İktisat ve İnsan Seminerleri”nin açılış dersine katıldı.

SBB Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığınca düzenlenen Büyükşehir Akademi etkinliklerinde, yeni eğitim döneminin başlamasıyla birlikte “İslami İktisat ve İnsan Seminerleri” açılış dersi yapıldı.

Adapazarı’nda Tarihi Alicanlar Konağı’nda gerçekleşen seminere SBB Başkanı Ekrem Yüce, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, SBB Genel Sekreteri Mustafa Ak, SBB Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Furkan Beşel, akademisyenler, öğrenciler ve ilgililer katıldı.

Rektör Prof. Dr. Fatih Savaşan, seminerde “Yeni Türkiye’de Ekonomide Dönüşüm İmkânları: İslami Yol” konulu sunum yaptı. İslam ekonomisini, ‘faizsizlik prensibini ve geliri yeniden dağıtıcı, zekât ve sadakayı merkeze alan bir sistem’ olarak tanımlayan Savaşan, İslam ekonomisinin toplumun tüm kesimlerine hitap etmesi gerektiğini, üretim ve istihdamın öne çıkarılması gerektiğini ve İslam’ın da buna uygun olduğunu söyledi.

Kamu ve özel sektör katılım bankaları, İslami sigorta, sukuk (İslami tahvil), Faizsiz Finans Koordinasyon Kurulu, İstanbul İslami Finans Merkezi gibi konu başlıklarında ayrıntılı bilgiler veren Savaşan, dünyada artık farklı bir ekonomik sisteme ihtiyaç duyulduğunu, İslam ekonomisinin de buna çözüm sağlayabileceğini ifade etti. İslam’ın her alanda olduğu gibi ekonomi alanında da yaptığı düzenlemelerle insan hakkını koruma altına aldığını vurgulayan Prof. Dr. Fatih Savaşan, İslam ekonomisi ilkelerinden bahsederek, Türkiye’nin İslam ekonomisindeki yerine dair diğer İslam ülkeleriyle kıyaslandığında büyük bir potansiyele ve yetişmiş insan gücüne sahip olduğunu belirtti.

Dersin devamında SAÜ İslam Ekonomisi ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi (İSEFAM) Müdürü Prof. Dr. Mustafa Çalışır, “Finansal ve İktisadî Sistemler” konusunu anlattı.

07-11-2019 / Fatmanur Deveci