Hafif Sağanak

Osmanlı Bilimi Sempozyumu Düzenlendi

04.12.2019

Sakarya Üniversitesi Osmanlı Araştırmaları Merkezince (OSAMER) “Osmanlı Bilimi Sempozyumu” düzenlendi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleşen sempozyuma Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Furkan Beşel, OSAMER Müdürü Prof. Dr. Mükerrem Bedizel Aydın ile dekanlar, müdürler, öğretim üyeleri, araştırmacılar ve öğrenciler katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Fatih Savaşan, Osmanlı Bilim Sempozyumunun üniversitede düzenlenen önemli sempozyumlardan birisi olduğuna değindi. Savaşan, “Üniversitede birçok etkinlik yapılıyor ama böyle tematik olan etkinlikler fazla olmuyor. Osmanlı bilimi, üzerinde daha fazla durulması gereken konulardan birisi. Sempozyumda yararlı bildiriler sunulacaktır. Rahmetli Fuat Sezgin anısına düzenlenen bu sempozyum hem bilim dünyasına hem de bu alana ilgi duyan öğrencilere faydalı bir sempozyum olacaktır“ diye konuştu.

OSAMER Müdürü Prof. Dr. Mükerrem Bedizel Aydın, “Sadece sunulan tebliğlerle değil yapılan müzakerelerle, katkılarla ve tartışmalarla da bereketli bir sempozyum geçirelim ki bereketli sonuçları olsun. Bu çalışmanın ortaya çıkmasında maddi ve manevi olarak destek aldığımız herkese teşekkür ediyorum. Prof. Dr. Fuat Sezgin’i rahmet ve minnetle yâd ediyorum” dedi.

Sempozyum açılış konuşmalarının ardından İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Tahsin Görgün’ün “Osmanlı Düşüncesi ve Bilimi Araştırmalarında Yöntem Sorunu” başlıklı konferansıyla devam etti.

İki gün sürecek sempozyumda “Osmanlı’da Bilim Tarihi Çalışmaları”, “Coğrafya, Haritacılık ve Denizcilik”, “Fen Bilimleri”, “Alet-Edevat”, “Osmanlı Biliminin Oluşmasında Siyasi, Sosyal, Çevresel ve Entelektüel Etkenler”, “Osmanlı Biliminin Diğer Medeniyetlerle İlişkisi”, “Osmanlı Bilimi Araştırmalarının Kaynakları”, “Osmanlı’da Bilim Eğitimi” ile “Uygulamalı Bilimler” konu başlıklarında alanında uzmanlarca yapılacak sunumlar yer alacak.

04.12.2019 / Kübra Akçay