6. Uluslararası Sakarya Kısa Film Festivalinde Ödüller Verildi

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İletişim Fakültesinin düzenlediği 6. Uluslararası Sakarya Kısa Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu.

6. Uluslararası Sakarya Kısa Film Festivalinde Ödüller Verildi
23.10.2020

Kültür ve Turizm Bakanlığının katkıları ve Sakarya Büyükşehir Belediyesinin destekleriyle düzenlenen 6. Uluslararası Sakarya Kısa Film Festivali sona erdi. Sakarya Millet Bahçesi’nde yapılan ödül törenine Vali Yardımcısı Ersin Emiroğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Cumhuriyet Başsavcısı Lütfi Dursun, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, SAÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel, ilçe belediye başkanları, akademisyenler ve çok sayıda sanatsever katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan tören, SAÜ Devlet Konservatuvarının “Türk Sinemasında Unutulmayan Şarkılar” konseriyle devam etti. Solistliğini Arş. Gör. Özge Zeybek’in yaptığı konser, Yeşilçam’ın en sevilen şarkılarıyla geceye renk kattı.

Birincilik ödülleri ‘Şeker Gıda’ ve ‘Oyuncakçı’ filmlerine

Açılış konuşmalarının ardından festivalin ödülleri sahiplerine teslim edilirken, Türk sinemasının usta oyuncuları Şemsi İnkaya ve Tamer Levent, Türk sinemasına verdikleri katkılardan dolayı ödül aldı. Festivalde kurmaca dalında birinciliğe “Şeker Gıda” filmiyle Ferman Narin, ikinciliğe “Tepetaklak Cinayet” filmiyle Çamran Azizoğlu, üçüncülüğe ise “Lekesiz” filmiyle Mehmet Oğuz Yıldırım layık görüldü. Belgesel dalında ise “Oyuncakçı” filmiyle Yağmur Kartal birinciliğe, “Seval” isimli eseriyle Ahmet Keçili ikinciliğe ve “Büyülü Fener Bekçileri” belgeseliyle Ferhat Zengin-Bahadır Kapır ikilisi üçüncülüğe layık görüldü. Öğrenci mansiyon ödüllerini ise kurmaca kategorisinde “Çamaşır Suyu” filmiyle Büşra Bülbül, belgesel kategorisinde “Ata Yurt” filmiyle Gulnara Aitmamatova kazandı.

“İlim ve sanat bir arada olmalı”

Törenin açılış konuşmasını yapan Vali Yardımcısı Ersin Emiroğlu, ödül törenine katılmaktan dolayı duyduğu mutluluğunu dile getirerek, “Bir kuşun özgürce uçabilmesi için kanatlarından biri ilim, biri de sanat olmalı. Sakarya Üniversitesi, bilime katkısıyla ve bu akşam burada şahit olduğumuz biçimiyle sanata katkısıyla toplumumuzu, gençlerimizi uçuracak güce sahip. Ben böyle bir geceye şahitlik ettiğim için gerçekten mutluluğumu dile getirmek istiyorum” diye konuştu.

“Sanatçılar desteklenmeli”

Başkan Ekrem Yüce de konuşmasında bu yıl Büyükşehir Belediyesi ve Sakarya Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilen festivali şehirle bütünleştirmeye ve özdeşleştirmeye gayret ettiklerini söyledi. Yüce, “Şehrin sosyal ve kültürel hayatına büyük katkılar sunan bu tarz etkinlikleri her zaman destekliyoruz. Kültürel ve sosyal dokuya yaptığı katkıların yanında ayrıca şehrimizin tanıtımında çok önemli bir rol olduğunu da biliyoruz. Kısa filmler bizlere farklı bakış açıları sunar ve sinemanın gelişmesine katkı sağlar. Sakarya’nın ulusal ve uluslararası camiada bu tarz kültürel faaliyetleriyle ön plana çıkması bizleri ziyadesiyle memnun etmektedir” dedi. Sanatın ve sanatçının desteklenmesi gerektiğini ifade eden Yüce, sanatçıların yeni bakış açılar geliştirmesine ön ayak olmanın önemli görevlerinden biri olduğunu söyledi.

“Geçmişten geleceği köprü kurmalıyız”

Rektör Prof. Dr. Fatih Savaşan, Sakarya Üniversitesi olarak eğitimde sürekli yeni modeller denediklerini belirterek, gençlerin farklı hedeflerini destekleyen bu yeni modeller ile Türkiye’deki yükseköğretim alanlarına ve diğer üniversitelere de model olarak ihraç etme kapasiteleri olduğuna değindi. Festivalde üç gündür sergi, söyleşi ve seminer faaliyetlerinin devam ettiğini ifade eden Rektör Savaşan, “Pandemiye rağmen bu kültür şölenini İletişim Fakültesi bizlere sundu. Onlara müteşekkiriz. Elbette Kültür ve Turizm Bakanlığının katkıları bizi cesaretlendiriyor. Çünkü bizim bir şekilde geçmişten geleceğe bir köprü kurmamız lazım. Öğrencilerimizin film çekmeye başlamaları, kurgularını, senaryolarını oluşturmaları önemliydi. Konservatuvarımızın da konseriyle 40 yıl öncesini de aslında günümüze taşıdılar. Bazılarımız için bunlar nostaljiydi ama bazı öğrencilerimiz, gençler için de aynı zamanda geçmişten bugüne bir köprü oldu. Devlet Konservatuvarımıza da müteşekkirim. Bu festivalin inşallah şehri ile bütünleşen Sakarya Üniversitesinin bir markası olacağını, ileriki yıllarda uluslararası yönünün çok daha ağır basacağını, çok daha değerli yeni yönetmenlere inşallah kapı aralayacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Üniversiteler kültür ve sanatın da bir parçası”

Dekan Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel de bilim yuvaları olarak anılan üniversitelerden sadece teknik ve sanayi anlaşılmaması gerektiğini, üniversitelerin aynı zamanda kültür ve sanatın da bir parçası olarak görüldüğünü kaydetti. SAÜ olarak kültüre, sanata ve sinemaya büyük bir katkı sağlamak ve genç sinemacıları cesaretlendirmek için böyle bir organizasyona ev sahipliği yaptıklarını belirten Adıgüzel, “Bu yıl genç arkadaşlarımızı film çekmeye yöneltmek için cesaretlendirmek çapası büyüyerek, gelişerek devam etti. İnşallah bu böylede devam edecek. Ben Türkiye’nin her yerinden hatta dünyanın birkaç bölgesinden bu yarışmaya film gönderen, yarışmayı kazanan, kazanmayan bütün arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. İnşallah bundan sonraki yıllarda daha büyük festivallerde daha güzel filmler izlememizi sağlayacak arkadaşlarımızı tebrik ediyorum” dedi.

23-10-2020 / ST

12.831 kez görüntülendi.