Zaman (06.12.2011): Toprağı Kabak Temizleyecek

Zaman (06.12.2011): Toprağı Kabak Temizleyecek
06.12.2011
689
A+
A-

Sofralarımızda kullandığımız ve sağlık açısından pek çok faydası olan kabağın yeni bir özelliği ortaya çıktı. Kabak, tarım ilaçlarının neden olduğu kirleticileri yapısında toplayarak toprağı temizliyor.

TÜBİTAK’ın desteğiyle Sakarya Üniversitesi’nde (SAÜ) yapılan bir araştırma, insan ve çevre sağlığına etkisi nedeniyle 28 yıl önce yasaklanan kalıcı organik kirleticiler olarak bilinen DDT’nin tarım alanlarında kullanılmaya devam edildiğini ortaya koyuyor.

Topraktaki pestisit türü kirleticiler üzerine araştırmalar yapan SAÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet İşleyen, kabağın toprağı temizleme özelliğinin bulunduğunu söylüyor. Böcek ve ot öldürme amaçlı kullanılan ilaçların toprağın yapısında senelerce kalabildiğini ifade eden İşleyen, tarımsal ilaçların normal yöntemlerle topraktan temizlenmesinin zor ve pahalı olduğunu anlatıyor. İşleyen; “Kanserojen maddeleri en çok kabak yapısında topluyor. Salatalıkta, karpuzda aynı türden olmasına rağmen kabak kadar biriktirmiyorlar.” diyor.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1210704&title=topragi-kabak-temizleyecek

Zaman Gazetesi – 06 Aralık 2011

 

 

 
689 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.