Yükseköğretimde Kalite ve Akreditasyon Konuşuldu

Yükseköğretimde Kalite ve Akreditasyon Konuşuldu
09.11.2017
1.102
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Akademik ve Sosyal Gelişim Merkezi’nin (SASGEM) artık gelenekselleşen etkinlikler dizisinde bu hafta “Yükseköğretimde Kalite ve Akreditasyon” konusu ele alındı.

SAÜ Hukuk Fakültesi Sabahattin Zaim Konferans Salonunda gerçekleşen seminerde Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas konuşmacı olarak yer alırken, seminere öğrencilerin ve öğretim üyelerinin ilgisi yoğun oldu.

Önceki öğrenim ve kazanımlar

Eğitim öğretim alanında dünyadaki gelişmeleri ve değişimleri yakından takip ettiklerini dile getiren Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas, bu konuda öğrencilerin bireysel gelişimlerini destekleyecek birtakım adımlar attıklarını söyledi. Öğrencilerin bir yükseköğretim kurumu dışında edindikleri kazanımların tanınması, kredilendirilmesi ve intibakını içeren “Önceki Öğrenmelerin Tanınması” konusunu da bu kapsamda değerlendirdiklerini aktaran Rektör Elmas, “Öğrenci, üniversitede alacağı bir dersi daha önceden katıldığı seminerlerden, yaptığı stajdan, internetten veya evde ailesinden öğrenmiş olabilir. Bunu ispatlamak için Eylül ayında bölüme başvuruluyor. Bölüm kararına göre sınava giriliyor. Eğer öğrenci bu sınavdan 65 ve üstü bir not alırsa o dersi geçmiş sayılıyor” diye konuştu.

Akreditasyonda rekor kırdık

Türkiye’nin kültürüne uygun bir eğitim modeli geliştirilmesi gerektiğini belirten Rektör Prof. Dr. Elmas, eğitimin başlangıcından sonuna kadar olan tüm kademelerin bu modele göre yönlendirilmesinin doğru olacağını söyledi. Prof. Dr. Elmas, “Türkiye’de de eğitim süreci bir şekilde işliyor. Ancak yaptığımız sınavlar bilgi, beceri ve yetkinlikleri ölçmediği zaman bir anlamı kalmıyor. Öğrenciler bu sefer sınava yönleniyor. Dolayısıyla karmaşıklık bu noktada başlıyor ve öğrencinin diğer yetkinlikleri aksıyor” dedi.

Rektör Elmas, Sakarya Üniversitesi’nde yayınlar, projeler ile kalite ve akreditasyon süreçlerinin sürekli artış gösterdiğine dikkat çekerek, “Üniversite olarak yurtiçi ve yurtdışında çeşitli süreçlerden başarı sağlayarak geçtik. Biz akreditasyon konusunda rekor kırdık. Türkiye’de en çok bölümü akredite olan üniversite biziz” ifadelerini kullandı.

Öğrenci merkezli eğitim

Dünyada eğitim öğretim alanındaki gelişmeleri Sakarya Üniversitesi’nde hayata geçirdiklerini ifade eden Prof. Dr. Elmas, şöyle devam etti: “Öğrenciyi sistemin içinde tutmak istiyoruz. Bizim üniversitemizde olan şeffaflık dünyadaki hiçbir üniversitede yoktur. Mezunlarıyla, öğretim süreçleriyle, çıktılarıyla ve diğer hususlarda dünya standartlarında eğitim veriyoruz. Artık dünyada öğrenci merkezli eğitim modeli ön planda. Bu konuda akademisyenlerimize büyük iş düşüyor. Akademisyenlerimizin de dönüşümü önemli ve Eğitim Fakültemiz ile birlikte çalışarak akademisyenlerimizin dönüşümünü hızlandırdık.”

Konuşmasının ardından öğrencilerin sorularını cevaplayan Prof. Dr. Muzaffer Elmas’a etkinliğin sonunda plaketi ve hediyeleri takdim edildi.

09-11-2017 / MEÖ


1.102 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.