Yükseköğretimde Kalite Konuşuldu

Yükseköğretimde Kalite Konuşuldu
03.12.2015
1.097
A+
A-

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uluslararası Yükseköğretimde Kalite Konferansı (ICQH) Sakarya Üniversitesi’nin ev sahipliğinde yapıldı.

Sakarya, Governors State, İstanbul ile Bülent Ecevit üniversiteleri işbirliğinde gerçekleştirilen ICQH 2015, 2-4 Aralık tarihleri arasında SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde tamamlandı. Yükseköğretimde kalitede son eğilimler konusunda iş dünyası ve üniversite ilişkileri, girişimcilik, öğrenci değişim programları, açık ve uzaktan eğitim, kalite kültürü oluşturma, kalite yönetimi, akreditasyon, eğitim ortamları gibi birçok konuda 150’ye yakın bildiri, üç gün boyunca 35 farklı oturumda ele alındı.

Konferansa İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Beykent Üniversitesi Rektörü Mehmet Emin Karahan, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Düzce Üniversitesi Rektörü Nigar Demircan Çakar, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Mehmet Duman, Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan ile yerli ve yabancı çok sayıda davetli katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, bu yıl üçüncüsü düzenlenen ICQH’e ev sahipliği yapmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Konuşmasında kalite ve akreditasyon konusunda Sakarya Üniversitesi örneği üzerinde bir sunum yapan Prof. Dr. Muzaffer Elmas, bilgiye ulaşmanın günümüzde oldukça kolaylaştığını, yükseköğretim sisteminin de bu değişime ve dönüşüme uyum sağlaması gerektiğini söyledi. Geçmişte bilgi kaynaklarının sınırlı olduğundan söz eden Elmas, “Bizim öğrencilik zamanlarımızda kaynaklarımız ya hocanın ders notu, ya kütüphanede bir kitap ya da üst sınıflardan aldığımız ders notları ile sınırlıydı. Günümüzde bu durum çok değişti. Öğrencilerimiz bir kaynağa elindeki telefondan, 7/24 açık olan kütüphanemizden, yürürken, kafede otururken, her yerden erişim sağlayabiliyor. Gelecekte rahat etmeleri için öğrencilerimizi bilgi ve beceri ile donatmalıyız. Dünyadaki değişime açık bilgili ve becerili bireyler yetiştirmeyi hedeflemeliyiz” ifadelerini kullandı.

Üniversiteye ilişkin her türlü bilgiye anlık ulaşılan bir bilgi sistemi geliştirdiklerini anlatan Prof. Dr. Elmas, evrensel göstergeler olan uluslararası yayın sayısı, öğrenci sayısı gibi bilgilere web tabanlı sistem ile anında erişilebildiğini söyledi.

Hedef tüm bölümlerin akredite olması

İki kez Avrupa Eğitim Ödülü Etiketi alan Türkiye’de ilk üniversite olduklarını belirten Rektör Prof. Dr. Elmas, “Biz üniversite olarak kendimize hedefler koyduk ve bu hedefler doğrultusunda çalışmalarımızı yürüttük. Sürekli olarak ödül aldık. Üniversitemizde 36 bölüm akredite oldu. Bizim şuandaki hedefimiz ise tüm bölümlerimizin akredite olması. Proje konusunda da büyük yol kat ettik. Sosyal Bilimler ağırlıklı olmamıza rağmen proje yayın sayımızda 3 kat artış oldu.” diye konuştu.

Ana hedefleri belirlediğinizde başarı kendiliğinden gelir

Sakarya Üniversitesi’ni başarıya ulaştıran ana unsurun “Güçlü liderlik ve değişim odaklı yönetim” anlayışı olduğunu belirten Rektör Elmas, özünde dağınık ve gerçekleşmesi zor hedeflerde sadeleşmeye gidiyoruz. Bu dağınıklık enerjimizi boşa harcamamıza neden oluyordu. İlk yaptığımız iş bu hedefleri rafine etmek ve ana hedefleri belirlemek oldu. Yenilikçi ve vizyoner liderlik anlayışıyla hedefleri belirlemek, başarı ve hedeflere ulaşma konusunu kendiliğinden getiriyor” dedi.

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Hz. Muhammed’in (sav) “İki günü eşit olan ziyandadır”  sözüyle konuşmasını sonlandırdı.

Kongrenin açılış töreninde İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mahmut Ak, Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan, Western Florida Üniversitesi’nden Prof. Dr. Jerry Johnson, Malezya Değerlendirme Ajansı’ndan Prof. Zita Mohd Fahmi, Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak ve Yrd. Doç. Dr. Tuba Canvar Kahveci, Ohio Üniversitesi’nden Prof. Dr. Douglas Franklin, Prof. Dr. Teresa Franklin ve Wendy Merb-Brown, Indiana Üniversitesi’nden Prof. Dr. John Hitchcock ve CNN Eski Direktörü Eli Daniel Flournoy birer konuşma yaptı.

Kalite süreçlerinde teknoloji büyük önem taşıyor

Uluslararası Yükseköğretimde Kalite Konferansı’nın paydaşı olmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, yükseköğretimde kalite uygulamalarının önemi konusu üzerine bir konuşma yaptı. Rektör Ak, Kalite süreçlerinin gelişmesinde teknolojinin büyük önemi olduğunu söyledi.

1 taşla 5 kuş vurmalıyız

Sakarya Üniversitesi Akademik Bilgi Sistemi (SABİS) hakkında bir sunum yapan SAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak,  “Bu sistemde, 5 tane ana süreç, 27 tane alt süreç ve 114 tane de detay sürecimiz var. 114 tane detay süreci çözebilmek için 51 tane modül geliştirdik. 3 bin 200 web sitesi, bu modüllerle otomatik olarak oluşuyor. Bizim modülümüz işi bir defa yapmak, bir kere de yaptığın işte, beş tane kuş vurmak. Kalitenin genel prensibi ölçmeden bilemezsin, bilmeden yönetemezsindir” dedi.

Paydaşların taleplerini değerlendiriyoruz

EFQM modelinin Sakarya Üniversitesi’nde uygulanması konusuna değinen Sakarya Üniversitesi Akademik Değerlendirme Kalite Geliştirme Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Tuba Canvar Kahveci, kalite geliştirmeleri çalışmaları hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Stratejik Yönetim Bilgi Sistemi süreçleri konusuna da değinen Yrd. Doç. Dr. Kahveci, “2003 yılından beri stratejik planlarınızı oluşturarak bu süreci işletiyoruz. Paydaşlarımızın taleplerini toplayarak, kurumun tümünde öz değerlendirme çalışmaları yürütüyoruz ve bu konumda hedeflerini, bütçelerini, stratejilerini oluşturmalarını sağlıyoruz” dedi.

Uluslararası Yükseköğretimde Kalite Konferansı’nda ilk günün sonunda bir ödül töreni düzenlendi. Konferansın katılımcıları ve paydaşları, düzenlenen törende plaketlerini aldı.

ICQH 2015’in oturumlarını izlemek için aşağıdaki linke tıklayınız.

http://sautv.web.tv/program/icqh

Kongrede yapılan sunumlara aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. 

http://icqh.net/keynotes

03/12/2015 – ST
1.097 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.