Yönetmen İsmail Güneş: İnsan İlk Gözünden Kirlenir

Yönetmen İsmail Güneş: İnsan İlk Gözünden Kirlenir
17.04.2014
1.068
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Sinema Akademisi’ne The İmam, Çizme, Ateşin Düştüğü Yer filmlerinin yönetmeni İsmail Güneş katıldı.

SAÜ Sinema Akademisi programı kapsamında konferans veren yönetmen İsmail Güneş, Türkiye’de sinemaya üvey evlat muamelesi yapıldığını belirtti. Sinemanın şuuraltına hitap edebilen bir sanat olduğunu söyleyen Güneş, sanat hayatı boyunca “İnsan ilk gözünden kirlenir ve temizlenme de gözden başlar” anlayışını ön planda tuttuğunu söyledi.

Hemen hemen aynı nüfusa sahip olduğumuz Fransa’da yıllık satılan sinema bileti sayısının 350 milyon olduğunu, buna karşılık bu sayının Türkiye’de 25 milyonda kaldığını hatırlatan Güneş, yurt dışındaki festivallerde ödül alan iyi film ve yönetmenlerin de ilgi görmediğinden yakındı. Bir filmin ortalama 200 bin izleyici ile maliyetini karşıladığını hatırlatan Güneş, iyi filmlerin medyada yer bulamadığını dolayısıyla da bilinçli izleyici tarafından mutlaka desteklenmesi gerektiğini dile getirdi.

Televizyon- sinema ilişkisi meselesine de değinen başarılı yönetmen, “1970’lerde devletin televizyonunda haftada bir Türk filmi gösterilirdi. Ancak bu filmlerin hiçbiri ülke sorunlarına temas eden filmler değildi. Halit Refiğ, Metin Erksan, Ömer Lütfi Akad gibi yönetmenlerin filmleri ekrandan uzak tutuldu” dedi. Günümüzde de televizyonun toplumsal hayatın önemli bir yerinde durduğunu hatırlatan İsmail Güneş, “100 yıl sonra bugünkü Türk toplumunu bugünkü dizilerden anlamaya çalışan bir sosyolog, muhtemelen Türkiye’deki tek sorunun kadın erkek ilişkileri olduğunu düşünecektir” diye konuştu.

17/04/2014 – EH

 


1.068 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.