Yeni Üniversite Giriş Sistemi

12 Ekim 2017

YÖK (Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı) yeni üniversiteye giriş sistemini açıkladı.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, yeni üniversiteye giriş sistemini açıkladı. Yeni sistemin temel özellikleri şöyle:

• Üniversiteye giriş sınavının yeni adı Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS)
  • YKS Haziran ayının bir haftasonu Cumartesi günü yapılacak.
  • YKS 3 oturumda yapılacak.
  • İlk oturumda Türkçe ve Matematik sorularından oluşan Temel Yeterlilik Testi (TYT) uygulanacak.
  • TYT Cumartesi sabah oturumunda gerçekleştirilecek.
  • Temel Yeterlilik Testi’nde 40 adet Matematik ve 40 adet Türkçe olmak üzere toplam 80 soru sorulacak.
  • Temel Yeterlilik Testi’ne bütün adayların girmesi zorunlu olacak.
  • Temel Yeterlilik Testi puanının en az 150 olması gerekiyor. Lisans programlarına yerleşebilmek için ise TYT puanının 180 ve üzerinde olması gerekiyor.
  • TYT puanı 200 üzerinde olan adaylar, puanını bir sonraki yıl için de kullanabilecek.
  • Sınavın ikinci oturumu Cumartesi öğleden yapılacak.
  • İkinci oturumda Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya,  Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere 4 test yer alacak.
  • Her bir test 40 sorudan oluşacak.
  • Sınavın üçüncü oturumu Dil Sınavı olacak. Yabancı Dil Sınavı Pazar günü tek oturumda yapılacak.
  • Yabancı Dil Sınavı oturumunda soru sayısı 80 olacak.
  • Sorular Milli Eğitim Bakanlığının müfredatına dayalı olacak.
  • Oturumların süresi daha sonra açıklanacak.
  • Belli programlar için getirilen başarı sıralaması şartı aynen devam ediyor.
  • Özel yetenekle öğrenci alan programlarda geçen sene olduğu gibi baraj puanı aynı tutuldu.
  • Sınav puan türleri 18’den 5’e indirildi.
  • Ön Lisans programlarında TYT Puanı ile yerleştirme yapılacak.
  • Lisans programlarında SÖZEL, SAYISAL, EŞİT AĞIRLIKLI ve DİL olmak üzere 4 yerleştirme puan türü olacak.
  • Lisans yerleştirme puan türlerinde TYT’nin % 40 etkisi olacak.
  • SÖZEL puan hesaplanırken Sözel testinin ağırlığı % 60 olacak
  • SAYISAL puan hesaplanırken Sayısal testinin ağırlığı % 60 olacak.
  • EŞİT AĞIRLIK puanı hesaplanırken eşit ağırlık testinin ağırlığı % 60 olacak.
  • DİL puanı hesaplanırken Yabancı Dil Testinin ağırlığı %60 olacak.
  • Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlar için baraj puanı geçen sene ile aynı tutuldu. TYT’den en az 150 puan alan adaylar Özel Yetenekle Öğrenci Alan Lisans programlarını tercih edebilecek.
  • Orta Öğretim Başarı Puanı’nın (OBP) hesaplanmasında herhangi bir değişikliğe gidilmedi. OBP’nin yerleştirme puanlarına etkisi geçen seneki gibi aynı oranda olacak.
  • Meslek lisesi mezunlarına geçen seneki alan odaklı ek puan uygulamasına devam edilecek.
  • Engelli adaylara yönelik düzenlemelerin uygulanmasına devam edilecek.

12/10/2017 – HAY

1.661 kez görüntülendi.