Yeni Türkiye Yola Çıktı; Yeni Ortadoğu İçin Zamana İhtiyaç Var

Yeni Türkiye Yola Çıktı; Yeni Ortadoğu İçin Zamana İhtiyaç Var
15.10.2014
648
A+
A-

Sakarya Üniversitesinde devam eden II. Ortadoğu’da Siyaset ve Toplum Kongresinin açılış panelinde konuşan Prof. Dr. Burhanettin Duran Yeni Türkiye’nin yola çıktığını, Yeni Ortadoğu için ise zaman ihtiyaç olduğunu söyledi. Türkiye’nin yenileşme konusunda tecrübe sahibi olduğunu belirten Duran, “Türkiye, geçmişte olduğu gibi bugün de bölge ülke ve halklarına “model” olarak sunulmaktadır. Türkiye model olmaktan ziyade, üstesinden geldiği sorunlar, geliştirdiği çözümlerle deneyim sahibi olmuş bir ülkedir. Bunun yerine, ‘tecrübelerinden istifade edilecek ülke’ olarak görülmesinin daha sağlıklı olacaktır” dedi.

Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Merkezi (ORMER) ve SETA tarafından düzenlenen Ortadoğu’da Siyaset ve Toplum Kongresi sürüyor. Kongrenin ilk gününde “Yeni Ortadoğu’da Yeni Türkiye” başlığında düzenlenen panelde Ortadoğu ve Türkiye’de yaşanan değişim konuşuldu.

Panelde söz alan SETA Genel Koordinatörü Sabah Gazetesi yazarı Prof. Dr. Burhannetin Duran, gerek Cumhuriyet gerekse Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde “yeni arayışının” hep olduğunu söyledi. Batılılaşma hareketlerinden, Cumhuriyetin kuruluşuna, çok partili döneme geçişten Özallı yıllara Türkiye’de yenileşme hareketlerinin var olduğunu hatırlatan Duran, “AK Parti ile başlayan ve Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle gelişen ‘Yeni Türkiye’ söylemi gelişmiştir ve çok önemli bir söylemdir. Türkiye, bundan sonraki dönemde Cumhuriyetin temel niteliklerini de koruyarak demokratikleşme süreci devam edecektir” şeklinde konuşan Duran, endişelerin aksine dar bir ideolojik anlayışın yerleşmesinin zaten sosyolojik olarak mümkün olmadığını belirtti. 

Ortadoğu, Batı medeniyetinin de şekillendiği yerdir

Panelde ikinci konuşmayı yapan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dış İlişkiler Başkanı Prof. Dr. Yasin Aktay, Ortadoğu denilen bölgenin aynı zamanda Osmanlı coğrafyası olduğunu ve o dönemde sorunsuz olmamakla birlikte çok daha bütüncül bir yapı sergilediğini söyledi. Prof. Dr. Aktay, Ortadoğu’nun sadece zengin petrol yatakları ile değil aynı zamanda Batı medeniyetini oluşturan Yahudi ve Hıristiyan kültürünün şekillendiğin coğrafya olmasıyla da ilgi çektiğine değindi. Bu anlamda Batı’nın Ortadoğu’ya yönelik ilgi veya ilgisizliğinin sadece rasyonel nedenlere dayalı olmayabileceğini ifade eden Aktay, IŞİD gibi örgütlerin, Batı’da var olan algıya dayalı beklenti ve korkuları haklı çıkarmaya yaradığını belirtti.

‘Ortak Medeniye Havzası’

Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ali Resul Usul ise Türk dış politikasının Ortadoğu ve dünyada meydana gelen gelişmelere karşı geliştirilen stratejilere değindi. Türkiye’nin sadece devletlere yönelik değil bölge halklarına yönelik politikalar geliştirdiğini söyleyen Usul, bu anlamda çıkış noktasının “ortak medeniyet havzası” olduğunu ifade etti.

SAÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde devam eden Ortadoğu’da Siyaset ve Toplum kongresi 17 Ekim Cuma gününe kadar sürecek.  
648 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.