Yeni Şafak (10.12.2011): Türkiye Elektrikli Araçların Bataryasını Üretmeye Talip

Yeni Şafak (10.12.2011): Türkiye Elektrikli Araçların Bataryasını Üretmeye Talip
10.12.2011
467
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hatem Akbulut, elektrikli araçların pillerini yerli imkanlarla üretebileceklerini söyledi. Akbulut, “Pil üretmek isteyen her firmaya yardım etmeye hazırız. Gelsinler bu pilleri beraber üretelim, elektrikli araçlarda yerli lityum iyon pilleri kullanalım” dedi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hatem Akbulut, pazarda yerini almaya başlayan elektrikli araçların pillerini yerli imkânlarla üretebileceklerini söyledi. Nano teknolojik malzemelerin kullanımının her geçen gün arttığını kaydeden Akbulut, 2015 yılında nano malzeme teknolojisinin piyasalara hakim olmasının ve piyasa değerinin bir trilyon dolara ulaşmasının öngörüldüğünü dile getirdi. Üniversitenin nano teknoloji malzemelerin geliştirilmesine dönük yatırımlara hız verdiğini anlatan Akbulut, İngiltere’den Cardiff Üniversitesi’yle nikel malzemeler üzerine bir proje yürüttüklerini, Almanya’dan bir üniversitesiyle de ortak projeleri olduğunu belirtti. Türkiye’de cep telefonlarında ve bilgisayarlarda kullanılan, elektrikli araçlarda kullanılması düşünülen pillerin Türkiye’de üretilmediğini söyleyen Akbulut; “Türkiye’deki pil firmaları daha çok araç aküleri üzerinde yoğunlaşıyorlar. Katma değeri yüksek olan bilgisayar, cep telefonu veya çeşitli aletlerde kullanılan şarjlı piller konusunda çok çalışma yok. Kayıtlara geçmeyen çok sayıda pil girişi var Türkiye’ye.” dedi.‘Türkiye Araç Pili Alanına Girmeli’

Dünyanın enerji depolamada lityum iyon pillere ve daha güçlü olan ama şarj süresi daha kısa olan süper kapasitörlere doğru gittiğini belirten Akbulut, “Lityum pillerde daha yüksek hücre voltajı var. Daha uzun süreler daha yüksek enerji depolama kapasitesi var. Biz şarj olabilen piller içerisinde lityum iyon pillerle ilgileniyoruz. En önemlisi artık Türkiye pazarına elektrikli araçlar yavaş yavaş girmeye başladı. Bu elektrikli araçların pilleri araç sahiplerine kiralanacak. Araç sahibi her ay pil kirası ödeyecek. Her ay akaryakıt alır gibi batarya parası ödeyeceksiniz. Türkiye’nin bir an önce bu alana girmesi gerekiyor. Pil fabrikalarının da lityum esaslı bu pilleri üretecek alt yapıya sahip olması gerekiyor. Bu alt yapıya sahip olabilmeleri için de üniversitelerin destek olması gerekiyor.” diye konuştu.

Yerli Firmalara Pilleri Beraber Üretelim Çağrısı

Elektrikli araçların pillerini üretebileceklerini söyleyerek yerli firmalara çağrıda bulunan Akbulut, “DPT tarafından desteklene araştırma laboratuvarında kimya, malzeme ve çevre mühendisliği bölümünden araştırmacılarla buton piller üretiyoruz. Gerekli donanım sağlandıktan sonra aynı malzemelerden daha büyük ölçekli piller üreteceğiz. Geliştirdiğimiz pilleri pilot çapta üreterek sanayinin kullanımına sunacağız. Elektrikli araçların pillerinin üretimi için bir kısıtlama yok. Bu pillerin yerli bir firma tarafından rahatlıkla üretip araçlarda uygulayabileceğini biliyoruz. Her firmaya yardım etmeye hazırız. Gelsinler bu pilleri beraber üretelim, elektrikli araçlarda yerli lityum iyon pilleri kullanalım. Biz bu konuda çok iddialıyız. Yerli araçların pillerini biz üretebiliriz.”

Yeni Şafak Gazetesi – 10 Aralık 2011

 

 
467 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.