Yeni Eğitim-Öğretim Yılı Başladı

Yeni Eğitim-Öğretim Yılı Başladı
19.09.2011
827
A+
A-

Sakarya Üniversitesi yaklaşık 60 bin öğrenci ile yeni eğitim-öğretim yılına girdi. Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas, yeni eğitim-öğretim yılı ile ilgili önemli açıklamarda bulundu.

Eğitim altyapısı gelişti ,  Akademisyen sayısı arttı

Rektör Elmas, eğitim-öğretim alanında yapılan yatırımlar sonucu  yeni eğitim-öğretim yılında altyapı ve akademik personel bakımından eksikliklerin giderildiğini söyledi. Elmas şunları kaydetti: “Üniversitemizde özellikle eğitim-öğretim alanında yapılan son yıllardaki yatırımlar sonucu, eğitimin sağlıklı ve dünya standardında  yürütülebilmesi için gerekli derslik,kütüphane, bilişim alt yapısı ve diğer donanımlar bakımından hiçbir eksik bulunmamaktadır. Akademik personel eksikliklerinin giderilmesine dönük olarak da çalışmalarımız sürüyor. Bu bağlamda 150’ye yakın yeni öğretim elemanı göreve başlamıştır.”

Yeni Yönetmelik

Yeni eğitim-öğretim yılına yönetmelik değişikliği ile girdiklerini vurgulayan Rektör Elmas, yeni yönetmeliğin eğitim-öğretimde büyük bir anlayış değişikliği yaptığını söyledi. Elmas şöyle konuştu:

“6111 sayılı torba yasayla gelen değişiklikleri içeren yeni yönetmeliğimiz 27 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Eğitim-öğretimde büyük bir değişim getiren bu yönetmeliğin birçok sonucu var. İlk olarak yeni yönetmeliğimiz Bologna Süreci çerçevesinde ülkemizde sürdürülmekte olan çalışmaları içeriyor. Öğrencilerin eğitim bölümlerinin yeterliliklerinin belirlenmesi, derslerin, ders planlarının buna göre hazırlanması gibi büyük revizyon getiriyor yönetmelik. Bu revizyonu tüm birimlerimizde gerçekleştirdik. İkinci olarak uzaktan eğitimde bazı derslerin verilmesine izin verildi yönetmeliğimizde. Üçüncü olarak, öğrencilerin üniversite dışında edindikleri yeterliliklerin karşılığı olan derslerden muaf tutulabilmesi yönetmelikle düzenlendi. Öğrencilerin kazanmış oldukları yeterliliklere karşılık gelen dersleri geçmesini sağlayacak bir sistem bu. Örneğin bir kişi,bir kurumda çalışarak, diyelim muhasebe uygulamaları konusunda yeterli orada bilgi kazanmışsa bunu saydırabilecek bir imkana kavuşmuş oldu bu yeni yönetmelikle.”

Harçlar

Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas, yeni yönetmelikte öne çıkan bir hususun da öğrencilerin sınırsız okuma hakkı elde etmeleri olduğunu söyledi. Elmas şöyle devam etti : “Bu önemli bir husus, yalnız sınırsız eğitime karşı derslerini birden fazla alma durumunda harç miktarı değişiyor. Öğrenciler bir dersi üçüncü kez alıyorsa harç miktarını cezalı olarak ödüyor. Bu konuda çok tepki aldık. Çünkü öğrencilerimiz hiç ummadıkları bir durumla karşılaştılar ve mağdur oldular. Ancak yasa gereği bunu uygulamak durumundayız. Ancak, YÖK ün bu günlerde bu konuyla ilgili bir yasa çalışması olduğu gözüküyor. İnşallah öğrencilerimizin bu mağduriyeti giderilecektir.”

Öğrenci Merkezli Eğitim

Yeni kayıt yaptıran öğrencilerle birlikte öğrenci sayısının 60 bine yaklaştığını söyleyen Elmas, eğitim-öğretimde öğrenci merkezli, öğrencilerin  eğitimini iyi yapmaları için bütün imkanları hazırladıklarını söyledi. Elmas şöyle konuştu: “Öğrencilerin  eğitimini iyi yapmaları için bütün ortamları hazırladık. Bu dönemde  öğrencilerimizin kampüs içinde veya diğer birimlerimizde rahatça vakit geçirebilecekleri , elektronik kaynaklara erişebilecekleri ortamları bu dönemde daha da ileri götüreceğiz. Bu bağlamda bilgisayar laboratuarlarını 24 saat öğrencilerin kullanımına açacağız. Kütüphanede ve diğer birimlerde öğrencilerimizin serbest kullanacağı bilgisayarlı mekanlar oluşturacağız. Çünkü artık çağımızda eğitim-öğretim sınıfta başlayıp biten bir iş olmaktan çıktı. Derslik dışı öğrenme, derslik dışı faaliyetler çok önem kazandı. Buna göre biz de eğitim sistemimizi değiştiriyoruz, dönüştürüyoruz. öğrencilerimizin sınıf dışı çalışmalara, ödev,proje  gibi aktivitelere önem vermeleri bu aktivitelere daha çok zaman harcamalarını istiyoruz. Olabildiğince üniversite içinde öğrencilerin vakit geçirecekleri ortamlar oluşturma hedefindeyiz. Bu vesileyle öğrencilerimizin bizi geliştirecek fikirlerine açık olduğumuzu belirtmek istiyorum.”

Tıp Fakültesi

Tıp Fakültesi’nin eksikliklerinin hızla giderildiğini belirten Prof. Elmas, “Tıp Fakültesi akademik kadrosunu genişletiyor. Şu anda öğretim üyesi sayısı 40’ı geçti. Öğretim üyeleri valilik ile yaptığımız protokol gereği Eğitim-Araştırma Hastanesinde çalışıyor. Yani hocalarımız Sakarya halkına hizmet ediyor. “ Elmas, Morfoloji binasının tamamlanmasından sonra, yaklaşık 1-2 yıl içinde öğrencilerin tamamının Sakarya’da eğitim alacağını sözlerine ekledi.

Girişimcilik Dersi

Bu dönem bütün bölümlere proje ve girişimcilik dersi koyacaklarını söyleyen Rektör Elmas “Bu sene yaptığımız en önemli değişikliklerden birisi proje ve girişimcilik dersi. Proje yapma kültürü, proje yapma hem ulusal, hem uluslar arası alanda önem kazanmakta, yaygın hale gelmektedir. Biz de dünyadaki bu gelişmeye paralel olarak tüm birimlerimizde, İlahiyattan, konservatuvara, mühendisliğe, tüm bölümlerimizde proje ve girişimcilik dersi koyduk.” dedi.

Sakarya Halkının Desteği Önemli

Sakarya Üniversitesi’nin tüm personeliyle üniversitenin daha ileriye gitmesi için canla başla çalıştığını belirten Rektör Elmas “60 bine yakın öğrenci sosyal ve kültürel anlamda Sakarya için büyük bir zenginliktir. Öğrencilerimizin Sakarya’dan daha da memnun ayrılması için Sakarya’nın tüm kurumları ile katkısı çok önemli. Sakarya’nın bir üniversite şehri olarak anılması Sakarya halkının desteğiyle olacaktır. “ dedi. Rektör Elmas sözlerini şöyle tamamladı:

“Sakarya Üniversitesi Eğitim öğretim Bilimsel araştırma ve projeler konusunda ulusal ve uluslararası alanda rekabet eden , bölgesine duyarlı açık şeffaf ve her alanda özgürlüklerin eksiksiz uygulandığı dünya ölçeğinde bir üniversite olma yolunda tüm paydaşlarıyla çalışmaya devam edecektir. Bu alanda yapılan çalışmalara her kesimin destek olmasını katkıda bulunmasını arzu ediyorum.”

 

19/09/2011 – SAÜ BHİM

 

 
827 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.