Yarışma Yolunda Mimarlık Semineri

Yarışma Yolunda Mimarlık Semineri
12.10.2017
1.925
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi (STMF) tarafından “Yarışma Yolunda Mimarlık” adlı bir seminer düzenlendi.

SAÜ STMF Gizem Frit Amfisinde yapılan seminere mimarlar Burak Pelenk, Cihan Sevindik, İlker İğdeli, Sıddık Güvendi, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Seminerde Venezuela’da yaptığı projeden bahseden Buda Mimarlık firmasından Burak Pelenk, farklı bir proje gerçekleştirdiklerini ve bu projenin detaylarını anlattı. Venezuela’nın sosyal yaşamı ve kültüründen dolayı proje üzerinde birçok değişikliğe gittiğini söyleyen Pelenk, “Farklı yerde yapı yapmanın çok zorluğu var. Türkiye’de bile şehirlerde farklı yaşam tarzları var ve bu yapılara etki ediyor” dedi.

Mahalle kültürünü yaşatmaya çalıştık

İğdeli Mimarlık firmasının kurucusu İlker İğdeli de TOKİ’nin düzenlediği “7 İklim 7 Bölge” yarışmasında ödül kazandıkları projeyi anlattı. Projenin Marmara Bölgesinde kent içinde yer almayan ve çevresinde yerleşim olmayan bir arazide olduğunu söyleyen İğdeli, “Projeye başlamadan önce mahalle yaşantısı hakkında araştırmalar yaptık. Mahalleyi oluşturan mekânların listesini yaptık. Mahalle kültürünü yaşatmaya çalıştık” diye konuştu.

Kollektif Mimarlık firmasından Sıddık Güvendi de 2011 yılında arkadaşlarıyla kurdukları ofiste çalışmalarını sürdürdüklerini ve kendilerine ‘kolektif mimarlar’ dediklerini aktardı. Güvendi, “Mesleki pratiğimizin önemli bir bölümünü öğrencilikten itibaren katıldığımız yarışmalar oluşturuyor. Anadolu’da üniversiteden mezun olup mimarlık yapmak için İstanbul’a gidiyorsunuz. Özellikle bu anlamda o işleri elde etmenizi sağlayacak bir sosyal çevreniz yoksa yarışmalara katılmaktan ya da bir ofiste sebat edip orada önemli biri olmaktan başka bir şansınız kalmıyor. Biz de mimarlık yapabilmek için elimizdeki tek şans olarak gördüğümüz yarışmalara yoğunluk gösterdik” ifadelerini kullandı.

OfficePan firmasından Cihan Sevindik ise konuşmasında son dönemde yapmış olduğu “Ahlat Gençlik Kampı” projesini anlattı. Bitlis’in Ahlat ilçesinin Türklerin Anadolu’ya girdikleri ilk yer olarak anıldığını belirten Sevindik, “Bölgede eski döneme ait birçok mezar taşları ve kümbetler var. Biz bu yerleri gördükten sonra ilk projemizi durdurduk. Yeni bir projeye başladık. Bu projede eski dönemlerden kalma eserlerden esinlenerek çalışmalarımızı yaptık. Yörük çadırlarını çok inceledik. Bunların günümüz mimari karşılığı nasıl olabilir diye çalışmalar yaptık” şeklinde konuştu.

Seminer, konuşmacılara plaketlerinin verilmesiyle sona erdi.

12/10/2017 MEÖ


1.925 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.