Yangın Eğitimi

Yangın Eğitimi
18.11.2015
584
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörlüğü tarafından “SAÜ Acil Durum Ekipleri” isimli bir hizmet içi eğitim düzenlendi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen “SAÜ Acil Durum Ekipleri” hizmet içi eğitim programı 17 Kasım Salı günü SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Sakarya Üniversitesi’nde görevli personellere yönelik düzenlenen eğitime Sakarya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Eğitim Çavuşu Hakan Yanak ve Eğitmen Emre Avcı konuşmacı olarak katıldı.

Yanma olayının meydana gelme sürecinden bahseden Emre Avcı, yanma olaylarında gazların, katı maddelere göre çok daha tehlikeli olduğunu ifade etti. Avcı, “Yangın oluşabilmesi için ısı, oksijen ve yanıcı madde olması gerekli ama bunların aynı ortamda bir arada olması yetmiyor. Aynı zamanda birbiriyle reaksiyon halinde olmalı. Yanmanın ortadan kaldırılabilmesi için ise bunlardan bir tanesinin yok edilmesi gerekiyor. Yanıcı maddeler katı, sıvı ve gaz olarak 3’e ayrılır. Katı maddeler tehlikeli, sıvı maddeler daha tehlikeli, gazlar ise en tehlikelidir. Çünkü maddeler buharlaşıyor ve yanma sonucunda gaz çıkartıyor” şeklinde konuştu.

Naftalin ile ilgili uyarıda bulunan Avcı, “Lavabolarda kullandığınız naftalinler hem buharlaşarak reaksiyona girerler, hem de suyla buharlaşırlar. Buharlaşırken ortamdaki oksijeni düşürür ve siz bunu fark edemezsiniz. Ortamdaki oksijen belli bir seviyenin altına düştüğünde ise ani bayılmalar meydana gelebilir” ifadelerini kullandı.

Yanan binanın camlarını kesinlikle açmayın

Eğitim Çavuşu Hakan Yanak ise vatandaşların, bilinçsizce yapılan yangın söndürme eylemlerinin çok ciddi sonuçlara yol açabileceğine dikkat çekti. Yanak, konuya ilişkin olarak şunları söyledi: “Yanan kapalı bir binaya direkt müdahale edilmez. Çünkü patlama her an gerçekleşebilir. İtfaiyecilikte, backdraft dediğimiz bu patlamaları ortadan kaldırmak için bazı yöntemler var. Bilinçsizce müdahale ederseniz binayı komple yakabilirsiniz. Böyle durumlarda yanan binanın camlarını kesinlikle açmayın. Çünkü bol oksijen geldiğinde alevi daha fazla büyütmüş olursunuz. İtfaiye gelene kadar müdahale edecekseniz binanın iç kısmından müdahale etmelisiniz.”

Etkinliğin sonunda Hakan Yanak ve Emre Avcı tarafından yangın eğitimi ve tatbikatı gerçekleştirildi. Tatbikatta katılımcılara yangın tüpü kullanımı hakkında bilgiler verildi.

18.11.2015 EU
584 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.