Verimlilik En Önemli Enerji Kaynağı

Verimlilik En Önemli Enerji Kaynağı
29.04.2015
1.019
A+
A-

Sakarya Üniversitesi’nde Verimlilik Haftası kapsamında ‘Sanayide Verimlilik, AR-GE ve Yenilikçilik’ konulu konferans düzenlendi.

Bilim ve Sanayi Teknoloji Bakanlığı Sakarya İl Müdürlüğü, Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, Sakarya Teknokent A.Ş., Doğu Marmara Kalkınma Ajansı işbirliğiyle gerçekleştirilen konferansa Sakarya Bilim ve Teknoloji İl Müdürlüğü Şube Müdürü Mustafa Aydın, Sakarya Teknokent Genel Müdürü Tahsin Engin, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Planlama, Programlama ve Koordinasyon Birim Başkan Vekili Cem Bayrak, Sapanca Mahmudiye Kaynak Suyu Ltd. Şti. Üretim Müdürü Çağlar Seyhan konuşmacı olarak katıldı.

“Verimlilik bilincini artırmamız gerek”

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilen konferansın açılışında konuşan Mustafa Aydın, dünyada uygulanan verimlilik stratejileri ve Türkiye’nin verimlilik konusunda atması gereken adımlar hakkında bilgi verdi.

Singapur, Japonya, Güney Kore’de yapılan verimlilik çalışmalarını anlatan Aydın, Güney Kore’nin 1957 yılında Kore Prodüktivite Merkezi kurarak başladıkları verimlilik çalışmaları ile günümüze kadarki süreçte kişi başına düşen milli gelirlerini 3 kat artırdıklarını söyledi.

Dünyada AR-GE harcamalarının Gayri Safi Milli Hasıla içindeki payına bakıldığı zaman Türkiye 37’nci sırada yer aldığına dikkat çeken Aydın, Türkiye’de verimlilik bilincini artması için yapılması gerekenleri sıraladı. Aydın, “Verimlilik bilincini artırmamız gerekiyor. Bunun için de yeterli bilgi ve becerilerin kazanılmasını kolaylaştıran, eğitimin yaşam boyu süren bir süreç olduğu fikrini aşılayan, sürekli değişim ve gelişim anlayışını benimseten, inovasyon geleneğini oluşturan, geliştiren, yüksek eğitim kurumlarında temel bilimlere, araştırma-geliştirmeye, enformasyon teknolojilerinin sektörler bazında yaygınlaştırılmasına ağırlık verilen bir eğitim-öğretim ortamının oluşturulması gerekiyor” diye konuştu.

Singapur’un uluslararası ticarette dağıtım merkezi rolünde olduğuna dikkat çeken Aydın, “Üç kıtaya kara ve denizyolu bağlantısına sahip, optimum coğrafi konumdaki ülkemizin, dağıtım merkezi rolünü kısmen paylaşması mümkündür. Bu amacın gerçekleşmesi için serbest ticaret bölgelerimizin sayısı artırılmalı, dış ticaret ve transit işlemleri basitleştirilmeli, Singapur’un başarısını kolaylaştıran diğer koşullar dikkatle incelenerek ülkemize uyarlanmalıdır” şeklinde konuştu.

“Cari açığı etkiliyor”

Sakarya Teknokent A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Tahsin Engin, ‘2023’e Doğru Enerji Verimliliği’ konulu bir sunum gerçekleştirdi. Türkiye’nin 2014 yılında 55 milyar dolar enerji ithal ettiğini söyleyen Prof. Dr. Engin, “Türkiye’nin 2014 yılı toplam ithalatı 242 milyar dolar, cari açığı 85 milyar dolar ve baktığımız zaman ithal ettiğimiz enerji 55 milyar dolar. Enerjideki bu dışa bağımlılık Türkiye’nin cari açığını önemli bir şekilde etkiliyor” dedi.

Bir ülkenin artan enerji ihtiyacını karşılayacak en iyi kaynağın tasarruf santralleri olduğunun altını çizen Prof. Dr. Engin, “ABD gibi büyük ekonomiler enerji ihtiyaçlarının yarısını bu kaynaktan sağlamaktadır. Bu enerji kaynağı çevreyi kirletmiyor aksine çevre kirliliğini gideriyor. Tükenmeyen bir kaynak, kullandıkça da artıyor” şeklinde konuştu.

Verimliliğin en büyük enerji kaynağı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Engin, “ABD’nin enerji konusunda 2025 vizyonunda, elektrik enerjisindeki talep artışının yarısının verimlilik tedbirleri ile karşılanması, verimlilik tedbirlerinde yeni tasarruf santrallerinin yapılması için ciddi bir bütçe ayrılması var. ABD yıllar önce başlattığı bu enerji verimliliği politikaları ile 97 nükleer santralin yapımından vazgeçti” diye konuştu.

“Enerji verimliliği devlet politikası olmalı”

Enerji verimliliğinin sanayi ve konutlarda uygulanma şekilleri hakkında örnekler gösteren Prof. Dr. Engin, “Enerji verimliliği öncelikle bir devlet politikası olarak benimsenmeli ve ülkenin artan enerji ihtiyacını karşılayacak en öncelikli enerji kaynağı ilan edilmelidir. Enerji Bakanlığı’nın birinci önceliği enerji verimliliği uygulamalarını tüm ülke sathında yaygın olarak hayata geçirmek olmalıdır. Bu politika, enerji verimliliği bir yaşam tarzı haline gelene kadar aynı heyecan içinde devam etmelidir. Enerji güvenliği ülke güvenliğinin, enerji bağımsızlığının da ülke bağımsızlığının bir parçası olarak milli güvenlik kapsamında görülmelidir” dedi.

Bölgesel Yenilik Stratejileri ve yasal gerekçeleri hakkında bilgi veren  Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Planlama, Programlama ve Koordinasyon Birim Başkan Vekili Cem Bayrak, “Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejileri, Avrupa Komisyonu tarafından üye ülkelere zorunluluk haline getirmiş durumda. Horizon 2020 programından yararlanabilmek için üye ülkelerde zorunlu, Türkiye için destekleyici niteliktedir” diye konuştu.

Sapanca Mahmudiye Kaynak Suyu Ltd. Şti. Üretim Müdürü Çağlar Seyhan, Bilim ve Sanayi Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen 2015 Verimlilik Ödülleri kapsamında 193 proje arasında ikinci olan projeleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

29/04/2015 – MA 
1.019 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.