Vatan (03.01.2013 Perşembe): İsrail İhlal Edince Mobil Radar Geliştirildi

03.01.2013

SURİYE’DE düşürülen jetin test ettiği öne sürülen mobil radar sisteminin, 5 yıl önce Suriye’ye hava saldırısı düzenleyen İsrail’in Türk hava sahasını ihlal etmesinin ardından geliştirilmeye başlandığı ortaya çıktı. İsrail, 5 Eylül 2007’de hava operasyonu ile Suriye’nin Deyrizor’daki nükleer reaktörünü yok ettiğini açıklamış, bu sırada Türk hava sahasının ihlal ediliği ortaya çıkmıştı. VATAN’a konuşan Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi Suriye Uzmanı Oytun Orhan, ” İsrail o dönemde Suriye hava savunma sistemini kilitleyerek saldırılan düzenledi. Radarların İsrail uçaklannı tespit edemediği ifade ediliyordu. İsrail uçaklan, Deyrizorim kuzeyine gitmek için boydan boya Suriye hava sahasını kullanmak yerine Türk hava sahasına yakın bir noktadan, Lazkiye’den uçarak hedefleri bombalamıştı. Hava sahamızı da o dönem zaman zaman ihlal etmişti ” dedi. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Böliimü’nden Doç. Dr. Aşkın Demirkol ise, Türk uçağının göreviyle ilgili ihtimali şöyle değerlendirdi: ” Uçağımızın bir mobil radan deniyor olması ihtimaller arasında. Mobil radarlar, radarlarda görünmeyen hava araçlan ile alçak irtifada uçan hava araçlarını tespit eder. Havadaki jetimiz bizim bir anlamda mobil radanmız olur. 25 kilometre menzile kadar tespitler yapabilir. Alçak irtifada uçan uçakların tespitini sağlayan pasif radarlara 5 yıl öncesine kadar sahip değildik. İsrail uçakları Türk hava sahasını ihlal etmişti. Şimdi ise Patriot sistemleriyle pasif radarlar da geldi.

Vatan – 03.01.2013