Üniversiteden Pazar Elçiliğine Projesi

Üniversiteden Pazar Elçiliğine Projesi
04.08.2016
672
A+
A-

Üniversiteden Pazar Elçiliğine Projesi (UPEP)kapsamında, dil ve iletişim becerileri yüksek yabancı uyruklu öğrenciler, Sakaryalı ihracat yapan firmalarda staj yapma imkanı buldu.

Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi Uluslararası Ticaret Bölümü ile Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yurtdışı İş Geliştirme Komisyonu işbirliği ile yürütülen projeyle Sakaryalı KOBİ’lerin farklı kültürleri tanıyan, dil ve iletişim becerisi yüksek olan insanlara ihtiyacı karşılanıyor.

150 farklı yabancı üniversiteyle kontağı olan, 101 farklı ülkeden 3 bin 368 öğrencisi bulunan Sakarya Üniversitesi, Yabancı öğrencilerin Sakarya’nın sosyal hayatına uyumunu önemseyerek Üniversite-Sanayi işbirliğine önemli bir katkıda bulunuyor.

Üniversiteden Pazar Elçiliğine Projesi ‘nin temel amacı yabancı öğrencilerin ülkemize olan bağlarını güçlendirmek, sosyalleşmelerini ve kendilerini ifade edebilme yeteneklerini geliştirmek; Sakarya kobilerinin de yeni ihracat pazarlarına girme veya var olan pazarlarda derinlik kazanması olarak belirlendi.  Üniversiteden Pazar Elçiliğine Projesi’nin başlangıcından itibaren, 29 öğrenci staj başvurusunda bulunarak, 13 öğrenci 8 farklı firmada staj yapma imkanı buldu.

Proje ile birlikte Sakarya’daki kobiler, Sakarya Üniversitesi tarafından iş ve meslek hastalıklarına karşı sigorta edilmiş öğrenciler sayesinde yeni pazarlara ulaşma veya var olan pazarlarını genişletme, Ortalamadan yüksek karlı satışlar yapabilme, Yurtdışı ziyaretlerinde ve yurtiçi alım heyetleri görüşmelerinde iletişim avantajı elde etme, Yabancı öğrenciler vasıtasıyla farklı kültürlerle iletişim yeteneklerini geliştirme imkanının sağlanması bekleniyor.

Proje, 35 ülkeden 200’den fazla okulun, 300’den fazla inovasyonunu sunduğu çalışmada, Dünyanın en büyük işletme okulları birliği ve akreditasyon kurumu olan AACSB, Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi Uluslararası Ticaret Bölümü’nün Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte yürüttüğü “UPEP” projesini global anlamda en değerli 30 eğitim inovasyonundan biri özelliğini taşıyor.

 

Liridon Mustafa / Sırbistan

SAÜ İşletme Fakültesi

1-Kendinizi Tanıtır Mısınız? Upep Projesine Nasıl Katıldınız?

Ben Liridon Mustafa. Sakarya Üniversitesi, İşletme Fakültesi, İşletme bölümü 4. Sınıf öğrencisiyim. Sırbistan’dan geliyorum. Bu programa katılmamı Yrd. Doç. Dr. Sinan Esen Hocam önerdi.

2-Yabancı Bir Ülkede Yabancı Bir İşletme Anlayışı İle Çalışmak Size Nasıl Bir Tecrübe Kazandıracak/Kazandırdı?

Yabancı bir ülkede ve yabancı bir işletmede çalışmak bana Türkiye’de örgüt kültürünü, örgüt içinde iletişimi ve çalışma prensibi gibi bir çok şeyler kazandırdı.

3-Eğitim Hayatınız Bittikten Sonra Sakarya’da Bir Firmada Kariyerinize Başlamayı Planlıyor Musunuz?

Şuan elimdeki olan imkanlarla böyle bir şeyin pek mümkün olabileceğini düşünmüyorum, ama ilerideki zamanlarda Sakarya’daki firmalarda çalışma fırsatım olmasa da, buradaki şirketlerle iş birliği kurmayı planlıyorum.

4-Diğer Yabancı Uyruklu Öğrencilere Bu Proje Kapsamında Staj Yapmalarını Önerir Misiniz?

Kesinlikle öneriyorum, bence yabancı öğrenciler için bu çok iyi bir fırsat, iş hayatı hakkında bir çok şeyi öğrenme fırsatı olacaktır.

5-Sakarya’ya Gelmeden Önce Ekonomik Yapısı İle İlgili Düşünceleriniz İle Şimdiki İzlenimlerinizi Kıyasladığınızda Nasıl Değerlendirirsiniz?

Sakarya’ya gelmeden önce, Sakarya hakkında çok fazla bilgiye sahip değildim, ama bu 4 sene Sakarya’da yaşadığım sürede Sakarya’nın çok büyük bir ekonomik gücü olduğunu gördüm.

6-Sakarya Ekonomisini Takip Etmek İçin www.satso.org.tr adresini kullanıyor musunuz?

Günlük hayatımda birçok ekonomi haberleri siteleri takip ediyorum, onların arasında www.satso.org.tr en önde gelenlerden biri.

 

 

Zyinat Abdyldaeva /

Kırgızistan SAÜ Uluslararası İlişkiler Yüksek Lisans

1-Kendinizi Tanıtır Mısınız? Upep Projesine Nasıl Katıldınız?

Zyinat Abdyldaeva. Kırgızistan’dan geldim. Uluslararası İlişkiler Yüksek Lisans öğrencisiyim. UPEP projesi hakkında afişlerden öğrendim ve hemen gidip kayıt yaptırdım. Fakat, Sakarya’ya geldiğim ilk günden başlayarak staj yapmak için uygun yer arıyordum. Yabancı olduğumdan dolayı buradaki şirketler hakkında bilgim yoktu. Beni yönlendirecek birisi olsa diye düşünmüştüm. UPEP Projesi tam benim içindi.

2-Yabancı Bir Ülkede Yabancı Bir İşletme Anlayışı İle Çalışmak Size Nasıl Bir Tecrübe Kazandıracak/Kazandırdı?

Kendi ülkemdeki ile Türkiye’deki işletmeleri, yasaları (gümrük vergisi, ithalat ve ihracat vergisi, gümrük prosedürleri) karşılaştırma tecrübesi kazandırdı. Bir şitketin nasıl örgütlendiği hakkında da bilgiye sahip oldum.

3-Eğitim Hayatınız Bittikten Sonra Sakarya’da Bir Firmada Kariyerinize Başlamayı Planlıyor Musunuz?

Şimdi öyle bir planım yok. Fakat, eğer kendimi geliştirebileceğim, iyi bir tecrübe kazanabileceğim ve yasal yollarla çalışabileceğim işletmeden teklif gelirse değerlendiririm.

4-Diğer Yabancı Uyruklu Öğrencilere Bu Proje Kapsamında Staj Yapmalarını Önerir Misiniz?

Kesinlikler öneririm. Çünkü bir yabancı öğrenci için kendine uygun bir staj yeri bulmak çok zor. UPEP projesi hem öğrenc açısından hem de işletme açısından güven sağlıyor.

5-Sakarya’ya Gelmeden Önce Ekonomik Yapısı İle İlgili Düşünceleriniz İle Şimdiki İzlenimlerinizi Kıyasladığınızda Nasıl Değerlendirirsiniz?

Sakarya’ya gelmeden önce ekonomik yapısı hakkında ilgilenmemiştim.

6-Sakarya Ekonomisini Takip Etmek için www.satso.org.tr Adresini Kullanıyor Musunuz?

Evet. SATSO Web Sitesinin aktif kullanıcısıyım ve tüm öğrencilere de aktif olarak kullanmalarını tavsiye ederim.

 

Esra AKSOY

FGİ İnsan Kaynakları

UPEP Projesi kapsamındaki firmalardan bir tanesi olan FGİ İnsan Kaynakları Yöneticisi Esra AKSOY Proje ile ilgili görüşlerini anlattı.

1-Firmanızı tanıtır mısınız?

Şirketimiz FGİ Kapı ve Yükleme Teknolojileri A.Ş. Endüstriyel Tesislerin Kapı ve Yükleme teknolojileri ihtiyaçları alanlarında danışmanlık, projelendirme, uygulama ve servis hizmetleri sunmaktadır.

Sektörünün Avrupa’nın en modern üretim tesislerinden biri olan Sakarya’daki tesisinde Alman Novoferm şirketinin Türkiye’deki yerel üretim merkezi olarak çalışmaktadır.

2- Hangi sektörlerde hangi ükelerle ihracatınız var?

Sanayi tesisleri, hangarlar, lojistik merkezleri, depolar, kamu binaları sektörlerinde Geçmişte İran, Libya, Mısır, Cezayir, Romanya, Rusya, Azerbaycan Özbekistan, Gürcistan, Kıbrıs ve Fransa’ya ihracatımız oldu.

3- UPEP Projesinde yer alan bir firma olarak projeyi değerlendirir misiniz? Ş

irketimizde Ziynad isminde Kırgızistan’dan gelen bir öğrencimiz staj yaptı. Staj süresince Kırgızistan’daki sektörümüz ile ilgili Pazar Analizi yapmasını istedik. Pazar Analizi İhracat Maliyetleri, İhracat Prosedürleri, Rekabet Durumu, Kırgızistan’daki yatırım iklimi, Vize, Seyahat detaylarını gibi bilgileri içerdi. Bu sayede ülke ile ilgili tam kapsamlı bilgi sahibi olduk. Ayrıca Ziynad arkadaşımız ile samimi olduk ve yeni dostluklar oluştu.

4- Yabancı öğrencilerin firmanızda staj yapmalarının avantajları konusunda ne söylersiniz?

Beklentilerinizi karşıladı mı? Hedef Pazar ülkeler ile ilgili yaptığımız veya yaptırdığımız araştırma işlerini, bünyemizde staj yapan bir arkadaş aracılığı ile yapılması açımızca çok konforlu oldu. Bu sayede yetersiz olan yurtdışı Pazar bilgilerimizi güncelleme ve geliştirme fırsatımız oldu. Ayrıca bizlerin de yabancı uyruklu öğrenciyi tanıma, ülkesi ve kültürü hakkında bilgi sahibi olmak çok heyecan vericiydi.

5- Diğer ihracatçı firmalara önerir misiniz?

Yeni kültürler, yeni ülkeler, yeni insanlar tanımaları, yabancı uyruklu genç neslin düşünceleri hakkında bilgi sahibi olmaları açısından kesinlikle öneririz.

Yabancı öğrencilerimizin projeye başvuruları  http://www.upep.sakarya.edu.tr adresinden alınmaktadır.

04.05.2016 – YC
672 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.